Jeugd

Sjaak den Herder

foto collectie Sjaak den herder

Sjaak (1946)  woont vanaf zijn geboorte  tot 1953 op nummer 8. Zijn vader is timmerman-meubelmaker bij de Schelde in Vlissingen. Hij heeft een oudere zus Wil (1941). Zijn kleuterschool staat aan de Vlasmarkt en zijn Lagere School is de Rijksleerschool in de Sint Sebastiaanstraat.

Zijn leeftijdsgenootjes zijn Henk Bodrij, Leo van Halen, van de bakker, en Henk Theune. Henk en zijn familie wonen in de bocht van de straat en hebben een bodedienst. Daar in die hoek is een van de favoriete speelplekken van Sjaak.

“Daar was altijd wat te doen: paarden, knechten, wagens. Op de foto zie je me staan, de tweede van links, tegen de gevel is mijn zus Wil, naast me  Nelleke Theune en dan haar broertje Henk.  We speelden ook vaak op het ‘Dooie Stukje’. Nadat ze een loods in de bocht naar de Langeviele Buitenbrug hadden afgebroken is onze straat verbreed en opnieuw ingericht. Voor de winkel van Konraad kwam een soort vluchtheuvel en het gedeelte hier tussen en de gevelrij was niet toegankelijk voor het verkeer en daar konden wij veilig spelen”

foto collectie Joke Hoogesteger – Konraad

Op deze foto is helemaal links de houten loods, waar Sjaak het over heeft, goed te zien. Het is een foto uit 1954. De  gevelrij van de Zandstraat  met een volledig gerestaureerde winkel van de Gebr. Konraad. Waartoe de houten loods diende en wiens eigendom die was, is tot nu toe onbekend.

Sinds 22 juli 2012 weten we er meer van.
Kijk op Een loods in de Domburgse Schuitvlot

Discussie

4 Reacties aan “Sjaak den Herder”

  1. Mijn vader was timmerman meubelmaker en geen metaalbewerker.

    En het is Leo van Halen met een H.

    Geplaatst door Sjaak den Herder | 27 juni 2012, 20:14
  2. Ik zie hier de winkel van Ijzerhandel Konraad, een foto geschonken door Joke Hoogesteger Konraad. Hier boven, achter het 1e raam links op de foto, heb ik een aantal jaren gewerkt. Voornamelijk telefonische bestellingen opnemen, doorverbinden, facturen uittypen op een hele grote zware typemachine uit de jaren 20-30; als ik er aan terug denk, klinken de aanslagen als mitrailleurvuur ‘retteketet’… in mijn oren.

    Geplaatst door Ine Cijvat | 18 november 2014, 15:28

Verwijzingen

  1. […] van Jan den Hollander, die zijn jeugd sleet in de Domburgse Schuitvlot, weten we nu meer van de loods op de hoek van de Domburgse Schuitvlot en de […]

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.