Jeugd

Tolletje Pik

Opvallend veel mensen die ik tot nu toe sprak over de Grachtengordel begonnen spontaan over de gezagshandhaver Tollenaar.  Deze politie-agent was eigenlijk niet zo bekend onder deze naam. Veel aansprekender was: Tolletje Pik.

Vandaag bezocht ik zijn zoon die een aantal foto’s van zijn vader in zijn album had zitten.

Mijn vader was heel fanatiek. Zelfs na zijn pensionering hield hij nog  mensen aan als ze het waagden om zonder licht te fietsen. Hij stond er om bekend dat hij de Middelburgse jeugd streng aanpakte. Als er maar even gevoetbald werd op een  plek die mijn vader niet aanstond, pikte hij de bal in met de mededeling dat die over drie dagen weer opgehaald kon worden. Zo kwam hij aan zijn naam: Tolletje Pik!

Tolletje nam in 1951 afscheid van de gemeentepolitie. Maar hij was waarschijnlijk verslingerd aan het uniform en de uitstraling ervan. Na zijn pensionering bekleedde hij nog een aantal jaren de funktie van Plantsoenwachter. Op zijn fiets struinde hij de bolwerken af,  Toorenvliedt en andere groenvoorzieningen om erop toe te zien dat er toch niemand zich zonder reden in het groen begaf…

Uit het familiealbum doken verschillende foto’s op zoals dit groepsportret, een aantal agenten van de Middelburgse gemeentepolitie. Wij herkennen:links boven: De Munck, links beneden Schuier, beneden middenTolletje Pik en rechts beneden Macquelin.

Herkent u de anderen? Laat het ons weten.

Discussie

3 Reacties aan “Tolletje Pik”

 1. Erna Reurink meldt op 4 augustus 2012:
  Via P. Smolders, oud-rechercheur, 90 jaar, heb ik een aanvulling.
  Linksboven, naast Jasper de Munck staat agent De Vin, daarnaast van Wijgen en daarnaast Wijkhuijs.

  Geplaatst door Jan-Willem | 4 augustus 2012, 20:29
 2. TOLLETJE PIK” ha ha . die was erg streng , en wel eens bij ons thuis geweest , volderijstraat .. ik was met mijn broer PETER . op de vest . met een soort houten bootje , daar moesten wij weg ..

  vergeten we nooit .. is nu wel lachen . ha ha

  Geplaatst door LENNEKE KERKHOVE | 4 september 2013, 22:11
 3. Wij woonde op de noordsingel,en ik weet nog als klein meisje,dat er ijs op de vest lag.Na een paar dagen ging je proberen of je er al op kon.Ik stond er op een keer ook met 1voet op toen tolletje er aan kwam.Ik wist niet hoe gauw ik weg moest komen.

  Geplaatst door A.Schroevers -Bouwens | 18 januari 2014, 18:30

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.