Ondernemingen

Bewoners en bedrijven Eigenhaardstraat

Bewoners en ondernemingen zoals die van 1950 – 1960 vermeld staan in de Middelburgse adresboeken.

1 M.P.Verhulst, patates frites-bakker
P. Verhulst, grondwerker
3 J.Roest, havenarbeider
3 A.Bosschaart, fabrieksarbeider. Koperbewerker
5 W. Blaas, fabrieksarbeider
5  Mej. M. Davidse
7 Wed. E.M. Bastiaanse geb. Bastiaanse
7 Wed. A.F. van der Net – van Kampen
9 J.Kakebeeke, fabrieksarbeider
9 J. Aarnoutse, kolendrager
11 D.J. Hoogstraate, chauffeur
11  L.M.J. Jellema
13 J.Schouwenaar, loodsbaas Van Gend en Loos
15 L.C. Koster
17 N. de Boer
17 P. Willems, ponser
19 B.J. Buijs, timmerman
19 C.P. Meerman, typiste
19 P.C. Meerman, serveerster
21 W. Daane, schilder
W. Daane, werktuigbouwkundige
23 T.M. de Waal, machinebankwerker
25 A.Antheunisse, pakhuisknecht
27 Anth. Burgs, parkeerwachter
29 A.Priester, railwachter Ned. Spoorwegen, bezorger De Gruyter
29 J. de Nooijer, fabrieksarbeider
29 W.Mersie, stoker
31 Adr. T. Cornelisse, werkster
Mej. C. Cornelisse, verkoopster
C. Cornelisse, weger
J. Cornelisse, kraamverzorgster
Wed. J. Cornelisse – Davidse
33 J.Mersie, timmerman
J.J. Mersie – Moelaart, hulp huish.
33 H.M. Sonius, besteller PTT
35 C.H. Wirtz, bakker
35 W.F. Blesing, elctromonteur
37 J.Ludikhuijze, melkslijter
37  J. Geljon, bestekzoeker houthandel
39 Wed. S.M. Hariot – Heiliger
J. Heijliger
41 W.G.F. Dunnes, transportarbeider
43 A.C. Bosdijk, fabrieksarbeider
45 A.Buijs Los werkman
47 J.  van Tatenhove, timmerman
47 A.Schut
47 W.A.J. Snoep, huishoudster
2 Consultatiebureau
4 G. Driessens – Peele
H.C.J. Driessens, expeditieknecht
6 A.N. de Boer, los werkman
6  J. Joosse tekenaar bij de Geniedienst
8 J. Plantefeber
J. Plantefeber, kantoorbediende
8 M. van Baalen, kantoorbediende
10 E.Hubregtse, bankwerker
J.H. Hubregtse
12  J.P.Riemens, reiziger in geneesmiddelen
12 A.de Hooge, havenarbeider
K.J. de Hooge, vormer
12 M.G. Schuit
14 Wed. A.P. Maas – Mersie
M.Maas,  los werkman
16 M. Caljouw, bankwerker
18 F. Caljouw, bakkersknecht
18 W.Vermeulen
20 H. Burgs, chauffeur
22 C.Van Sluijs
24 C.Visch, bakker
26 C.M. van der Werf, fabrieksarbeider
J. van der Werf, werkman
28 D. Willeboordse, houtbewerker
30 J.A.Joosse-de Jong
32 J. Mullié, bankwerker
32 A.Brasser, magazijnmeester
34 M.S.W. Boot
36 Kantoor Coöperatieve Landbouwvereniging Eiland Walcheren

Hierboven zie je een opsomming van families, personen en ondernemingen die tussen 1950 en 1960 woonden en werkten op het vermelde adres. Ik ben op zoek naar verhalen en foto’s uit die tijd. Als je die hebt, of  mensen kent die ze hebben, dan zou het ik heel fijn vinden als je contact met me op zou nemen via onderstaande link ‘plaats een reactie’.

Discussie

23 Reacties aan “Bewoners en bedrijven Eigenhaardstraat”

 1. heel leuk om te lezen
  veel bekende namen komen er op voor
  ik heb de oorlogsjaren en de jaren
  daarna t/m l948 daar als kind gewoond en gespeeld.
  in mijn herinnering zijn er toch nog wel dingen aan toe te voegen zoals namen en gebeurtenissen uit die tijd. Is daar belangstelling voor?
  groetjes ton

  Geplaatst door ton bosdijk | 25 juli 2012, 09:50
  • Beste Ton,
   Dank voor je reactie.
   Om alles beheersbaar en overzichtelijk te houden perk ik het in tot de periode 1950 – 1960. Maar jij bent er weggegaan in 1948. Zelf woonde ik in de jaren ’50 ook in de Eigenhaardstraat en herinner me de Bosdijkjes. Zit er misschien nog een leuke foto van je ouders uit de jaren ’50 in een van de familiealbums?

   Geplaatst door Jan-Willem | 26 juli 2012, 21:43
  • hallo,

   Fam. van M.P. Bosdijk?

   Gr.

   Geplaatst door M | 31 januari 2017, 00:31
  • Leuk dat internet toch! Ik ben een neef van Tonny Bosdijk en heb de oorlogsjaren ’40 -’45 doorgebracht bij mijn opa en oma Bosdijk ( dus ook de grootouders van Ton )met mijn moeder, in de Eigenhaardstraat 43. Opa staat op de lijst met bewoners. Vele namen herken ik daarbij en herinner mij perfect nog de personen/gezichten daarbij. Zoals meneer Burgs van nr.27, vader van Karel die zwaar gehandicapt was. Ton woonde op nr.15, waar op de lijst een andere naam staat. Familie Schouwenaar heeft altijd op nr.13 gewoond. In de oorlog heb ik vaak in een grote kelder van graanleverancier van Eenenaam (pho.)op de Kinderdijk gezeten. We waren daar met meerdere bewoners van omliggende straten. Mijn vader heeft de gehele oorlog voor de geallieerden van USA naar England konvooien gevaren. Bij de inval van de Duitsers was ik 3 jaar en woonden wij in Vlissingen. Mijn vader lag met zijn schip in Antwerpen. Ze wisten via Engeland naar Amerika te komen. 30 jaar later heb ik in Nederland mijn vader weer ontmoet. Ik zou er een boek over kunnen schrijven.

   Geplaatst door Dick Spuij | 11 maart 2021, 16:57
 2. Hallo Jan Willem.
  Ik zal trachten om geregeld mijn herinneringen aan de bewoners van die tijd op te schrijven, je zal er zelf ook nog wel het nodige van weten.
  Op nr.1 tegenover het gebouw van de schooldokter woonde de fam. Verhulst. Daar was een dochtertje Marietje Verhulst en ze was een meisje met het syndroom van down. Marietje zat veel binnen te borduren maar als de buurtkinderen buiten speelden dan deed ze dikwijls mee zoals tikkertje, touwtje springen en weg kruipertje enz.. Ik denk er nog wel eens aan.
  Groet, Adri Wirtz.

  Geplaatst door Adri Wirtz | 2 februari 2015, 20:42
  • Herinneringen . . . Een broer van Marietje verkocht zeepieren voor hengelaars. Ik moest daar enkele keren om op vrijdag tijdens schooltijd voor mijn “bovenmeester” Roosendaal van school C. Dat was in 1955. Een andere broer was de in Middelburg bekende begrafenis-ondernemer Verhulst. Ook bekend als beheerder van het Gereformeerde verenigings-gebouw in de Singelstraat. Ook zijn jeugd doorgebracht in de Eigenhaarsstraat?

   Geplaatst door wim rouffaer | 13 februari 2015, 00:50
   • ja dat klopt op nr 1 woonde mijn oma verhulst met Marietje ik ben daar heel veel keertje geweest speelde daar in de straat ik ben de dochter van de begrafenis ondernemer ome rinus is een half jaar geleden overleden ome ko en mijn vader al eerder leuk om dit te lezen.

    Geplaatst door joke verhulst | 24 maart 2015, 17:52
  • Marietje mocht met ons altijd mee spelen ?
   Mijn opa en oma Gilde woonde naast jullie.

   Geplaatst door Diana | 24 november 2016, 11:48
 3. Hallo Jan Willem.
  Op nr. 3 woonde fam. Roest en later Bosschaart.
  Zoon Frits Roest kom ik nog wel eens tegen als hij rondrijd op zijn snor brommer als hij op zoek is naar goed momenten om mooie vogel foto’s te maken of naar de schepen bij Rithen te kijken.
  Groet Adri Wirtz.

  Geplaatst door Adri Wirtz | 2 februari 2015, 20:51
 4. Hallo Jan Willem.
  Nr.11. Hier kwam na de Ramp in 1953 de Fam. Hoogstraate te wonen. De woning stond leeg en is door de gemeente gevorderd en op 30 maart 1953 kwam de fam. Hoogstraate er in. De woning is nauwkeurig bekeken en de tekortkomingen zijn in een rapport beschreven en ondertekend door de eigenaar Dhr. J.W. Willemse. Fam. Hoogstraate had vier kinderen Piet, Willy, Ineke en adje. Piet is gaan voetballen bij Zeelandia en gaan werken als elektricien bij de firma Kunst. Hierna is hij gaan varen op koelschepen van van der Geest.
  Met Ineke speelden wij geregeld, tikkertje en touwtje springen. We mochten als kind ook wel eens TV kijken naar kinderseries op de woensdag middag. Mevrouw Hoogstraate was een heel lief mens. Ineke zie ik nog wel eens maar Piet is helaas al overleden.
  Groet, Adri Wirtz

  Geplaatst door Adri Wirtz | 3 februari 2015, 18:27
 5. Hallo Jan Willem

  Op nr.13 woonde fam. J. Schouwenaar. Dhr. Schouwenaar was de oom van leraar Schouwenaar die technisch tekenles gaf op de ambachtsschool aan het Molenwater.
  Groet, Adri Wirtz

  Geplaatst door Adri Wirtz | 4 februari 2015, 16:51
 6. Hallo Jan Willem.
  Op nr 19 woonde de fam. B. J. Buijs en hadden 4 kinderen waarvan 2 zussen die voor ons te oud waren en 2 jongens Frans en Piet waarmee wij toe veel speelden, voetbal enz. In 1952 kwam het weekblad Donald Duck uit en de jongens kregen een abonnement
  hierop. Ik heb dikwijls in de gang op de knietjes het blad meegelezen. Ik kan nog goed voor de geest halen dat we op een zomeravond met meerdere kinderen zijn gaan belletje trekken en we ook in de Nieuwstraat aan de bel trokken. Helaas was het voor Frans bij de verkeerde persoon n.l. Hein Cujé ( bekend hardloper in die tijd ) en deze liep toen wat harder dan Frans. Daar hebben we dus nooit meer aan de bel getrokken. De fam. Buijs was een echte Zeelandia familie. In 1954 werd de fam. ( Bertus ) Buijs beheerder van De Gouden Poorte en dit hebben ze tot 1974 gedaan. Veel Middelburgers hebben daar op de zaterdagavond gedanst, ook zijn veel Middelburgers in De Gouden Poorte getrouwd. De heer Buijs is 78 jaar geworden en mevrouw Buijs 83 jaar.
  Groet, Adri Wirtz.

  Geplaatst door Adri Wirtz | 6 februari 2015, 16:32
 7. Hallo Jan Willem.
  Nr. 25 was dan jullie woonhuis. Met je broer Tonnie speelden we wel eens omdat hij de oudste was.
  Je vader werkte tegenover de Spjikerbrug in een pakhuis waar zo ook bruine bonen opgeslagen hadden.
  Ik heb nog wel eens een zak moeten halen achter op de fiets, met moeite kon je daar mee thuis komen en daar moesten we die uitzoeken. Als ze uitgezocht waren dan de goede en kwade bonen weer inleveren zodat het gewicht het zelfde was als voorheen. Gelukkig maar 1 maal moeten doen er kwam geen einde aan.
  Groet, Adri Wirtz

  Geplaatst door Adri Wirtz | 16 februari 2015, 17:11
 8. Hallo Jan Willem.

  Op nr. 27 woonde toen de fam. Anth. Burgs.
  Dhr. Toon Burgs was parkeerwachter op de markt en luste op zijn tijd een biertje. Mrv. Marie Burgs was werkzaam op de pastorie van de katholieke kerk. Ik meen dat ze drie zoons hadden. Frits? werkte bij de luchtmacht, Karl Burgs en Tonnie Burgs of te wel spil was dacht ik leerling behanger en pakte voor alles de fiets. Naar Maranus die om de hoek was ging hij sigaretten halen op de fiets. Karel Burgs was een ongelukkige jongen die verlamd was. Hij zat altijd in een stoel voor het raam en vond het wel leuk als je hem groette of een praatje maakte. Al heel vroeg had de fam. Burgs televisie en dan keken we wel eens mee voor het raam, voor Karl was dit natuurlijk een uitkomst en zag zo toch nog wat van de buiten wereld.
  Karl is op 16 december 1963 overleden en was toen bijna 28 jaar.
  Groet, Adri Wirtz.

  Geplaatst door Adri Wirtz | 19 maart 2015, 16:21
  • Hallo Adri, de familie Burgs kan ik mij nog heel goed herinneren. In de oorlogsjaren, toen we weinig voedsel hadden, bracht mevrouw Burgs af en toe een pannetje soep bij ons. Zover ik mij herinner woonde bijna recht tegenover Karl’s familie een broer van zijn vader. Ik zie in de lijst dat dit nr.20 was. Die broer kwam om het leven toen er in het Domburgsschuitvlot een afgedwaalde bom viel.

   Geplaatst door Dick Spuij | 11 maart 2021, 17:13
 9. Wij woonden in die tijd op no 33. Tegenover ons de familie Willeboordse. Joke Willeboordse was van mijn leeftijd en ik speelde vaak met haar. Ik herinner me nog dat er een keer iemand door de straat fietste en een kind viel op dat moment net van de stoep of zo en met zijn gezicht in de spaken. Dat beeld ben ik nooit kwijtgeraakt. Verder was het gezellig, maar wel primitief. De familie Willeboordse verhuisde naar de Roggeveenstraat in Middelburg, nu Pr Willem-Alexanderstraat, en toen er een huis in diezelfde straat vrijkwam zijn wij daar ook naar verhuisd. Daar voor het eerst een douche.

  Geplaatst door Pieter Jan Mersie | 26 september 2020, 13:23
 10. Een herinnering van John Caljouw.
  Hier een bespiegeling van het jongetje van 6 uit de Eigenhaardstraat 18.
  In de keuken staan groene rubberen kaplaarzen die me hier op Los Tres Pinos heel goed van pas komen. Op blote voeten, zoals de hele hete zomer lang of nu in de herfst met kousenvoeten. Het gevoel in die laarzen te glijden en naar de honden te gaan voor hun rondje ´paseo social´ over het land voor ons huis doet me denken aan een foto van mij als jongetje van een jaar of zes.
  In de herfst van 1952 word ik op de Goese Korenmarkt gefotografeerd door een rondreizend fotograaf. Ik sta voor de zijkant van het consultatiebureau en kijk ernstig in de lens. Ik draag een korte broek, een jack en kaplaarzen. Deze foto kan ik niet meer terugvinden. Zoals zoveel foto´s, boeken, grammofoonplaten ergens bij mijn verhuizingen zijn kwijtgeraakt.
  In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 breken de dijken door. Het is zondagmorgen 1 februari en zoals iedere zondag gaan mijn broer Frits en ik bij opa en opoe Cosijn op de Schoorsteenvegerssingel langs. Via de hal gaat er een korte trap naar beneden waar de woonkeuken is die op de lange tuin uitkijkt. Opoe Cosijn, Jeane van Boxtel zoals ze van zichzelf heet, haalt in haar zenuwen met blote handen de gloeiende kolen uit de kachel, niet in het besef dat wanneer het water zou komen er zeker geen brand uit zou breken. Het water komt niet op de Schoorsteenvegerssingel.
  Wel komt de familie Hoogstraate, geëvacueerd uit het overstroomde Kruiningen naar de Eigenhaardstraat. Vader Hoogstraate, een kleine man, draagt een militair uniform. Ineke is één van de kinderen.
  Naast de smederij van smid Vader op de Goese Korenmarkt is een brandgang die toegang geeft tot de tuinen achter de Loskade. We zitten met zijn vieren bij elkaar. Ineke zit tegenover mij. Een klein frêle meisje met een fijn getekend gezichtje omringd door kort, krullend haar. Ze ziet wat bleek en iets in haar blik vertelt van de ontzetting haar huis te ontvluchten omdat het water komt. Is ze alles verloren? Ik vraag het niet, zoals ik ook niet vraag hoe ze aan het littekentje komt in de vorm van een ringetje als een half maatje op haar kleine neusje. Er komt een gevoel in mij op dat ik niet ken en waar een paar jaar later door Cliff en The Shadows over gezongen wordt: “I got a funny feeling that I´m falling in love with you” maar dan speel ik zelf al gitaar en zing in de woonkamer van Suus Jongepier aan de Penninghoek en Suus speelt haar accordeon.
  ´Ringetje´noemde mijn ouders haar want iedereen had een bijnaam. Frits, vijf jaar ouder dan ik, was al verder op het pad van de liefde en een meisje uit de Dokstraat trok zijn aandacht. Ze had lang benen waarmee ze goed kon hinkelen. ´Brinta Spring In´t Veld´ noemde ons moeder haar om hem te plagen. Frits en ik spraken niet met elkaar over dat soort gevoelens. Wel hinderde het hem enorm dat Mientje, een meisje met het syndroom van down ook dol op hem was en hard door de straat riep: “Friks!! Friks!!” als ze hem zag.
  De foto van het jongetje op de Goese Korenmarkt heb ik niet meer, maar ik voel nog de zon van het middaguur en kijk in de lens.

  Geplaatst door janwillem | 28 september 2020, 13:01
  • Jan Willem Antheunisse laat me weten dat ik me vergis in de naam van Mientje, die verkikkerd was op mijn broer Fits. Het is Marietje Verhulst, die met har moeder op nr.2 woonde.

   Geplaatst door John Cajouw | 30 september 2020, 07:03
  • Hallo Jan Willem,
   Ik ben het ‘zusje’ van Brinta Spring-in-het-Veld, die Willy heette. We waren in de buurt van Espartinas en reden ‘zomaar’ even langs. Bij TRES PINOS hoopten we je te vinden, misschien spraken we de verkeerde mensen aan, of misschien woon je er niet meer…Jammer want het had een leuke verrassende ontmoeting kunnen opleveren en ik had foto’s bij me van onze jaren in de Nieuwepoortstraat

   Geplaatst door desi westmaas | 18 september 2021, 14:40
 11. Onlangs ben ik begonnen te schrijven over jeugdherinneringen en gebeurtenissen. Ik ben van 1947 en bracht de eerste zeven jaar van mij leven in de Eigenhaardstraat door: nr. 18. Zoontje van Frans Caljouw, hier als bakkersknecht vermeld en Anneke Caljouw-Cosij, jonger broertje van Frits, die vijf jaar ouder was. Naast ons woonde op nr.20 ook een familie Cajouw, die in het bezit was van een auto, de enige auto in de straat en nog wel een zwarte Citroen Traction Avant.
  Ik woon sinds 2009 op het platteland van Sevilla España.
  Hier volgt een herinnering aan Ieneke Hoogstraate:
  In de keuken staan groene rubberen kaplaarzen die me hier op Los Tres Pinos heel goed van pas komen. Op blote voeten, zoals de hele hete zomer lang of nu in de herfst met kousenvoeten. Het gevoel in die laarzen te glijden en naar de honden te gaan voor hun rondje ´paseo social´ over het land voor ons huis doet me denken aan een foto van mij als jongetje van een jaar of zes.
  In de herfst van 1952 word ik op de Goese Korenmarkt gefotografeerd door een rondreizend fotograaf. Ik sta voor de zijkant van het consultatiebureau en kijk ernstig in de lens. Ik draag een korte broek, een jack en kaplaarzen. Deze foto kan ik niet meer terugvinden. Zoals zoveel foto´s, boeken, grammofoonplaten ergens bij mijn verhuizingen zijn kwijtgeraakt.
  In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 breken de dijken door. Het is zondagmorgen 1 februari en zoals iedere zondag gaan mijn broer Frits en ik bij opa en opoe Cosijn op de Schoorsteenvegerssingel langs. Via de hal gaat er een korte trap naar beneden waar de woonkeuken is die op de lange tuin uitkijkt. Opoe Cosijn, Jeane van Boxtel zoals ze van zichzelf heet, haalt in haar zenuwen met blote handen de gloeiende kolen uit de kachel, niet in het besef dat wanneer het water zou komen er zeker geen brand uit zou breken. Het water komt niet op de Schoorsteenvegerssingel.
  Wel komt de familie Hoogstraate, geëvacueerd uit het overstroomde Kruiningen naar de Eigenhaardstraat. Vader Hoogstraate, een kleine man, draagt een militair uniform. Ineke is één van de kinderen.
  Naast de smederij van smid Vader op de Goese Korenmarkt is een brandgang die toegang geeft tot de tuinen achter de Loskade. We zitten met zijn vieren bij elkaar. Ineke zit tegenover mij. Een klein frêle meisje met een fijn getekend gezichtje omringd door kort, krullend haar. Ze ziet wat bleek en iets in haar blik vertelt van de ontzetting haar huis te ontvluchten omdat het water komt. Is ze alles verloren? Ik vraag het niet, zoals ik ook niet vraag hoe ze aan het littekentje komt in de vorm van een ringetje als een half maatje op haar kleine neusje. Er komt een gevoel in mij op dat ik niet ken en waar een paar jaar later door Cliff en The Shadows over gezongen wordt: “I got a funny feeling that I´m falling in love with you” maar dan speel ik zelf al gitaar en zing in de woonkamer van Suus Jongepier aan de Penninghoek en Suus speelt haar accordeon.
  ´Ringetje´noemde mijn ouders haar want iedereen had een bijnaam. Frits, vijf jaar ouder dan ik, was al verder op het pad van de liefde en een meisje uit de Dokstraat trok zijn aandacht. Ze had lang benen waarmee ze goed kon hinkelen. ´Brinta Spring In´t Veld´ noemde ons moeder haar om hem te plagen. Frits en ik spraken niet met elkaar over dat soort gevoelens. Wel hinderde het hem enorm dat Marietje Verhulst, een meisje met het syndroom van down ook dol op hem was en hard door de straat riep: “Friks!! Friks!!” als ze hem zag.
  De foto van het jongetje op de Goese Korenmarkt heb ik niet meer, maar ik voel nog de zon van het middaguur en kijk in de lens.

  Geplaatst door John Caljouw | 30 september 2020, 07:45
  • Sorry John Caljouw, Ik heb per abuis gereageerd op het relaas aan Jan Willem, terwijl het juist aan jou gericht was… (verwarrend is dat internet dus ook)
   Ik ben het zusje van Willy Westmaas, alias Brinta Spring-in-het-Veld.
   Die lange benen heeft ze gelukkig nog steeds. We wilden een verrassingsbezoekje bij je afleggen in Espartinas, waar we ’toevallig’ toch in de buurt zijn, maar na rondvraag bij verschillende buren in de straat Tres Pinos zijn we niet verder gekomen. Misschien woon je er niet meer? Hartelijke groet, ook van mijn zus

   Geplaatst door desi westmaas | 18 september 2021, 15:27
 12. Brinta spring in het veld. Dat moet ik wel zijn. Niet in de dokstraat wonend naar in de nieuwe poortstraat. Lang ben ik nog steeds maar niet meer zo dun. Ook ik denk nog met plezier terug aan het s avonds na het eten buiten spelen in de eigen haardstraat. Met demeisjes hoogstraate was ik bevriend. Die hadden idd een lieve moeder. Toen ik vijftien was zijn we verhuisd naar Delft. Drie jaar later naar Nijmegen. Middelburg trekt nog steeds. Raar is dat. Samenmet mijn echtgenoot ben ik zo n beetje overal op de wereld geweest maar…middelburg is voor mij de place to be. Ik groet vanuit limburg alle mensen die toen in de eigenhaardstraat woonden. Kan iemand mij vertellen hoe het frits caljouw vergaan is? Gr.Wil Kouws westmaas.

  Geplaatst door Wil kouws westmaas | 29 juni 2021, 18:21

Verwijzingen

 1. […] 2de rij van boven, 1ste l= Adrie Wirtz […]

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.