Aan de Rouaanse Kaai 19, in het pand Norenburch, is het kantoor van R.S. Stokvis & Zonen NV gevestigd. Het is een filiaal van een grote handelsmaatschappij die haar hoofdvestiging in Rotterdam heeft.
Deze handelsmaatschappij importeert en verkoopt tal van technische goederen, uiteenlopend van smeermiddelen tot consumentenproducten als rijwielen en bromfietsen.
Voor de afzet en service ontwikkelt Stokvis in de loop van de 20ste eeuw een landelijk net van vestigingen met magazijnen, met daarnaast een aantal regiokantoren.
Zo ook in Middelburg, een kantoor met pakhuis bestemd voor de afzet in heel Zeeland.
Foto: Pand Norenburch. Collectie Cultureelerfgoed.nl
Door de afname van aanzienlijke hoeveelheden verwierf Stokvis op den duur grote belangen in verschillende industriële ondernemingen. Een van de bekendste is wel Van der Heem in Den Haag.
Die produceert lange tijd radio’s die op de markt gebracht worden met de naam Erres. Deze naam komt van R(afaël) S(amuel) Stokvis. Later verschijnen er tal van andere elektrische huishoudelijke apparaten onder deze naam.
Eenzelfde letter-woordspeling zien we terug bij de Fasto, ook een onderneming waar Stokvis grote belangen in heeft. Deze naam komt van F(rederik) A (ndré) (Sto)kvis, een kleinzoon van de eerder genoemde Rafaël Samuel.
Johan Cujé (1934) is jarenlang werkzaam bij de Middelburgse vestiging van Stokvis.
Ik werkte in het pakhuis van de firma en was belast met de expeditie-administratie.
Op dinsdag en donderdag kwam er een grote 10-tons vrachtwagen van ‘De Blauwe Ster’, een Rotterdamse vervoersmaatschappij, met voorraden en zendingen voor klanten.
Vanuit ons pakhuis gingen de bestellingen naar adressen in heel Zeeland. Grote stukken werden door bodes opgehaald en kleine bestellingen werden voor verzending naar het bodehuis in de Stadhuisstraat gebracht. We verkochten van alles. Veel artikelen voor installateurs en electriciteitszaken, maar ook fietsen en bromfietsen.
Foto: het pakhuis in de Kuiperspoort. Fotocollectie Beeldbank Zeeuwse Bibliotheek
Op deze foto een gedeelte van het assortiment dat door Stokvis op de markt werd gebracht. Tussen het aanbod, het toppunt van ‘rijwielmethulpmotorgeluk’ uit de vijftiger jaren: De Solex.
De onderneming bracht ook bromfietsen van het merk Amstel, RAP en Puch op de markt en werd later de importeur van Austin auto’s. Andere bedrijven die bij deze ondernemingsreus hoorden waren onder andere Kroonfietsen, De Vries Robbé, NV Staal Export Maatschappij, EMI en Indola.
In 1972 gaat R.S.Stokvis &Zonen NV een fusie aan met de Technische Unie
Beheer, een onderneming die tot op de dag van vandaag zaken doet onder de
naam Technische Unie.
Een kleine aanvulling op de naam Van der Heem: achterop hun Erres-produkten stond ook altijd de vermelding VDH (= Van Der Heem) wat weer deed denken aan het Duitse VDE (Verband der Elektrotechniek). Je wist daardoor dus zeker dat het hier een degelijk produkt betrof. Wat in werkelijkheid ook zo was.
Leuk!
Bedankt.