Gebeurtenissen

Herdenkingsdagen van Herstel en Wederopbouw 1954

Op 23, 24, 25 en 26 juni 1954 wordt er in Middelburg een feest gevierd dat volgens vele inwoners daarna nooit meer is geëvenaard. Deze festiviteiten moesten de afsluiting vormen van 10 jaar herstel en wederopbouw van Walcheren na de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog.

Koningin Juliana en Prins Bernhard zijn gedurende twee dagen de hoofdgasten. Op het Molenwater heeft men Walcheren in het klein nagebouwd en de koningin zal deze tijdelijke tentoonstelling openen. Het gaat om Miniatuur Walcheren, een park dat tot voor kort hier wegens voortdurend succes werd onderhouden.

Middelburg krijgt er een stadspark inclusief een openluchttheater bij: Toorenvliedt. Een geschenk van onze Belgische zuiderburen.

De jeugd komt vooral op zaterdag aan haar trekken. Dan is er een Sprookjesoptocht met medewerking van alle buurtvereniging en gymnastiekverenigingen. Ongekend is de inzet van de diverse verenigingen geweest. Ook onze Middelburgse Grachtengordel kende in die tijd verschillende buurtverenigingen.

Het programmaboekje vermeldt de deelnemende verenigingen met het onderwerp dat ze verbeelden:

 • Buurtvereniging Seisdam, Houttuinen: Sneeuwwitje
 • Buurtvereniging Vlasmarkt, Kromme Weele en Omgeving en Kleuterschool Vlasmarkt: Kabouterbruiloft
 • Buurtvereniging ‘De Vlissingse Brug’: De Bijenkorf
 • Buurtvereniging ‘Over de Seisbrug’: Ali Baba en de 40 rovers.

De redactie van deze site kijkt uit naar foto’s en verhalen van (ex)bewoners van de Grachtengordel in verband met dit onvergetelijke feest.

Op het Zusterplein is er ter gelegenheid van de festiviteiten een mini-dierentuin ingericht: Klein-Blijdorp. De Rotterdamse dierentuin had een aantal dieren, vooral vogels, naar Middelburg overgebracht om ze hier te laten bekijken. Ze hebben ook een echte kameel uitgeleend. Op de foto poseren Hans Zuidema, links en zijn oudere broer Peter. Ze wonen op de Loskade 49.

Discussie

3 Reacties aan “Herdenkingsdagen van Herstel en Wederopbouw 1954”

 1. buurt vereniging de Vlissingse brug
  had als onderwerp de bijenkorf gelukkig was het mooi weer want de kleding was van crepepapier gemaakt en aan alle kanten gescheurd, stel als het geregend had,dan was het heel erg gekleurd geweest en de kinders ook

  Geplaatst door j.zuring hendrikse | 22 december 2012, 18:34
  • Het was een belevenis en bijzonder leuk om als “zonnebloem” in de kar te staan, naast de Bijenkorf vam buurtvereniging de Vlissingsebrug

   Geplaatst door Ineke Jongepier-Pundke | 31 oktober 2019, 15:22
 2. Over Klein-Blijdorp gesproken, ik weet nog dat mijn moeder,op een morgen, in paniek, de bijkeuken kwam uitgerend, er zat een beest in.
  Een rat was het niet, daar was `ie veel te groot voor.Mijn vader, ook niet mis, belde Jasper de Munck, (die op de Veerseweg, 2 huizen verder op woonde)Nader onderzoek leerde dat het hier een wasbeer betrof. Dit wistten ze waarschijnlijk van meneer Hardon, die naast ons woonde en onderwijzer was op school J.
  Nou, daar is nog een kwartier veel moeite gedaan dat beest in een jutezak te krijgen. Mijn vader met de bezem en Jasper weet ik niet meer. ( z`n gummiknuppel, misschien. Maar dat verzin ik zelf)
  Achteraf bleek dat dit beest aan Klein-Blijdorp toebehoorde. Ze kwamen hem graag ophalen. Als beloning kreeg de hele familie vrijkaartjes. Daar zijn we toen s`avonds naar toe geweest. Daar hebben we toen ook nog een optreden gezien van de Middelburgse goochelaar Ali-Ben-Lux.

  Geplaatst door Wim Roth | 12 januari 2013, 15:32

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.