Jeugd

Transportbedrijf Leijs

Op de Schoorsteenvegerssingel 40 woont de familie Leijs.

Zoon David Leijs(1938):

Wij kwamen daar in 1949 wonen. In 1950 ging ik naar de Rijks H.B.S. Mijn vader rijdt veel voor de Houthandel Alberts. Op de foto zie je het transport van hardhout. Werd gebruikt als beschoeiingspalen, remmingswerken in havens en kanalen. Voor de Coöperatieve Landbouwvereniging Eiland Walcheren, met pakhuizen in de Nieuwepoortstraat en op de Kinderdijk vervoerden we erwten naar Vlaardingen, naar de Hollandse Pelmolen. Daar werden ze verwerkt tot spliterwten. Voor deze C.L.V. reden we ook wel eens naar Luxemburg om zaaigraan weg te brengen.

David Leijs heeft ook een zus, Annie(1935). Op de foto is zij te zien bij de gezinsauto voor het ouderlijke huis aan de Schoorsteenvegerssingel. In 1951 breidt het bedrijf uit. In Klein Vlaanderen was de veehandel van Leijnse gevestigd. Als Leijnse  overlijdt neemt Leijs deze zaak over.

Watersnoodramp 1953

David:

Op zondagmogen 1 februari gaat bij ons in alle vroegte  de telefoon. Het is familie uit Wolphaartsdijk en daar is  dan de boel aan het onderstromen. Ze vragen ons om ze te komen helpen. Met vrachtwagens van ons bedrijf zijn we eerst naar de Punt gereden en daar werden met een hijskraan van vier schepen de sloepen gehesen en op onze auto’s geladen. Bij Arnemuiden zagen we al dat het flink mis was. In colonne zijn we Zuid-Beveland ingereden. Twee wagens van ons gingen De Zak in en de andere twee richting Wolphaartsdijk. Die avond zaten er bij ons twaalf familieleden uit het rampgebied in de woonkamer.

Al pratend en mijmerend komen er nog meer herinneringen bij David boven.

foto’s collectie David Leijs

Tegenover Café De Vriendschap, op de hoek van de Teerpakhuizenstraat, had je een pakhuis, het was bestemd voor opslag van kolen van kolenboer De Rijke. In dat pakhuis stalden Arnemuidse visvrouwen hun karretje, waarmee ze in de stad vis uit leurden. De wuufjes maakten voor het stallen eerst altijd hun karretjes schoon, aan de rand van de gracht, naast Café De Vriendschap. Ze deden dat met water uit de gracht. Het was meestal op vrijdag te doen. De viskoppen kieperden ze in de gracht.

1951 Het wagenpark van de transportonderneming Leijs, geparkeerd voor de loods in Klein-Vlaanderen, die dan overgenomen is van de Fa. Leijnse. Met hoed Willem Leijs, de directeur van het bedrijf.

Discussie

9 Reacties aan “Transportbedrijf Leijs”

 1. Als ik mij goed herinner is het bedrijf van Leijs later toch naar de Kleverskerkse weg verhuist

  Geplaatst door frits koopman | 2 oktober 2012, 19:55
  • Klopt Frits, denk zo in 1954, staat tenminste op het huis aan de Kleverskerkseweg. Heb er zelf op de zaterdagen nog geholpen met auto’s te wassen. We woonden zelf recht tegenover de garage van de foto in Klein Vlaanderen. Mijn 2 broers en een oom hebben er gewerkt, als bijrijder en chauffeur.

   Geplaatst door Robbie Tordoff | 15 december 2012, 20:18
 2. Mijn vader, Edward Szarafinski was in de jaren 50 kraanmachinist bij Leijs, mijn echtgenote haar vader Piet van Slooten vrachtwagenchauffeur.

  Geplaatst door E. M. Szarafinski | 1 november 2012, 11:38
  • Beste meneer Szarafinski,
   Dank voor de reacties. Uw heeft nogal wat lijntjes naar die vroegere Gordel! Is dat ook terug te vinden in jullie foto-albums?

   Geplaatst door janwillem | 1 november 2012, 21:41
  • De fam Szarafinski is terug gekomen uit Australie op borgtocht van dhr. Leijs.Een van de eerste dingen die hij na terugkomst per boot zag,was een auto van de firma Leijs die tegenover Hoek van Holland aan de Nieuwe Waterweg betonblokken aan het lossen was.

   Geplaatst door D.N.Leijs | 28 november 2016, 13:17
 3. chaufeurs op de foto zijn v.l.r
  j van kleven p van slooten l boogert
  ? david leijs kommers opa leijs? en onbekend

  Geplaatst door m van slooten | 10 december 2012, 21:46
 4. Veehandel Leijnse is het bedrijf naast de garage van Leijs in Klein Vlaanderen . Dit bedrijf is niet overgenomen door Leijs. Het bedrijf dat overgenomen werd ,was het bedriif van de overleden hr. Janse! Op 1 febr. 1953 werd de fam. Leijs niet geinformeerd door familie,maar door carrosserie bouwer Koster uit Oud-Sabbinge.

  Geplaatst door D.N.Leijs | 28 november 2016, 13:08
 5. Beste mensen, fijn om te lezen dat er verre familie in het transport zat . Nu weet ik ook waar ik het virus vandaan heb . Mijn grootvader , Adriaan Leijs , kwam uit Aardenburg ,maar is verhuisd naar Groningen . Hij werkte bij Wolters Noorthof , en is in Groningen getrouwd. Zijn jongste zoon, mijn vader , is hier geboren in 1928. Het gezin had 4 kinderen.

  Geplaatst door E.P. Leijs | 5 februari 2017, 23:54

Verwijzingen

 1. […] Leijs, transportondernemer Transportbedrijf W. Leijs […]

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.