Gebeurtenissen

Zeereuzen aan de Loskade

Begin 1958 wordt Middelburg vereerd met de komst van een enorm vrachtschip: de Afros. Een Grieks vrachtschip, varend onder Panamese vlag. De ‘Nolle’ , de ‘En Avant’ en de ‘Holland’ slepen deze kolos van Vlissingen door het Kanaal door Walcheren naar de Loskade. Eigenlijk is het veel te groot voor Middelburg. Het kon amper de Stationsbrug passeren. Het gaat hier dan ook om een uitzonderlijke situatie. Het schip is een zogenaamd  ’Libertyschip’  en het zal aan de Loskade opgelegd worden.

Libertyschepen

Collectie Beeldbank Zeeuwse Bibliotheek

Dit zijn vrachtschepen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amerika zijn gebouwd. Liefst 2751 van dit type schepen, allemaal gebouwd volgens een en dezelfde bouwtekening,  gleden tussen 1941 en 1945 van Amerikaanse scheepswerven. Het zijn allemaal vrachtschepen, ontworpen om vijf jaar mee te gaan.
Engeland had in die tijd grote behoefte aan vrachtschepen omdat er veel verloren gingen door aanvallen van Duitse U-boten en op hun beurt hadden de Amerikanen ook grote behoefte aan schepen voor hun eigen transporten. Na de oorlog zal blijken dat de schepen echter veel langer meegaan dan de geplande vijf jaar.

Opgelegd

Rond 1958 treedt er een wereldwijde daling op van de vrachtprijzen. Juist de Libertyschepen moeten het dan ontgelden.  Ze zijn trager en daardoor duurder dan de modernere schepen. Veel eigenaren van deze Libertyschepen nemen hun schip uit de vaart. Dat maakt financieel behoorlijk uit. Standaard bestaat het personeel van zo’n Libertyschip uit 40 koppen. Als je als reder dat schip dan uit de vaart neemt bespaar je op personeel en brandstof. In dat geval is het schip opgelegd.

De Afros is in 1944 van stapel gelopen en is tijdens de oorlog gebruikt voor het vervoer van legervoorraden van Amerika naar Europa.
In juli 1958  meert er een tweede Libertyschip af: de Despina. Het wordt naast de Afros gelegd om te voorkomen dat de twee schepen te veel  loswal in beslag nemen.

Anderhalf jaar zullen deze twee schepen de blikvangers zijn op de Loskade. Eind 1959 worden ze opnieuw in de vaart genomen.

collectie Beeldbank Zeeuwse Bibliotheek

 

Op 15 oktober wordt de ‘Afros’ richting Vlissingen gesleept door de sleepboten ‘Nolle’, ‘En Avant’en ‘Argus’. Vandaar gaat het naar Rotterdam waar het weer reisvaardig zal worden gemaakt.

Jan-Willem Antheunisse:

Die eerste weken was iedereen welkom aan boord. Aan een takel hing er langs de scheepswand een ijzeren trap waardoor je op een veilige manier vanaf de Loskade op het schip kon komen. Als kind dat in de buurt woonde en voor wie de Loskade de achtertuin was, ben ik uiteraard ook een aantal keren aan boord geweest. Zoals ieder kind spaarde ik van alles in die tijd. Ook lucifermerken. Aan boord zag ik die mannen sigaretten aan steken met lucifers die ze uit doosjes haalden met exotische merken.

Zonder ook maar een ‘woord over de grens’ te spreken wist ik die mannen aan het verstand te peuteren dat ik graag hun lege luciferdoosje wilden hebben. Zo werd mijn afdeling ‘buitenlandse merken’ aardig uitgebreid.

Discussie

6 Reacties aan “Zeereuzen aan de Loskade”

 1. Leuk, dit herinnerd mij aan mijn tijd op de LTS. Vanuit de dependance, aan de Singelstraat, gingen we tijdens de lunchpauze naar deze bezienswaardigheid kijken. Het was een welkome afwisseling voor het bezoek aan de houtvlotten in het water van de Dam. Er hebben volgens mijn herinnering ook nog van deze liberty schepen in het huidige Veersemeer, bij de Piet afgemeerd gelegen.

  Geplaatst door Cees Verstraate | 25 juli 2012, 11:43
  • Beste Cees,
   Leuk, je reactie.
   Het klopt hoor wat je schrijft. Er zijn toen een aantal van die schepen in de Zandkreek opgelegd. Het was voor 1960, voordat het Veerse Gat en de Zandkreek werden afgedamd.

   Geplaatst door Jan-Willem | 26 juli 2012, 21:40
 2. ja ik kan mij dat nog goed herineren en ook dat we daar sigaretten kregen en goedkoop bier
  er lagen in het sloegebied ook nog van die schepen

  Geplaatst door kees lems | 25 juli 2012, 18:57
 3. Ook ik was daar bijna ideredag op de
  Afros,wand een van die mensen nicolas kwam veel bij mijn vader en moeder thuis,ik hat daar zelfs een eigen hut.

  Geplaatst door Bertus Boer | 9 december 2015, 22:37
 4. Hallo Jan-Willem.

  Er zijn in totaal 4 schepen opgelegd geweest.
  De Afros was er van 19-02-1958 tot 14-10-1959.
  De Despina van 02-07-1958 tot 10-06-1959.
  De Carlshamn van 24-11-1959 tot 09-02-1961.
  De Lorient van 17-03-1960 tot 08-01-1961.

  De Carlshamn was een Zweedse tanker van 8612 ton.
  Het was eigendom van A.S. Sven Salen te Stockholm en was van tevoren schoongemaakt bij tank-cleaning instalatie in Vlissingen.

  Groet, Adri Wirtz.
  Oud bewoner Eigenhaardstraat 35.

  Geplaatst door Adri Wirtz | 21 december 2015, 16:42
 5. Wanneer wij zomers op vakantie naar Zoutelande gingen, zag ik als jongetje van 10-11 jaar bij het binnenrijden van Middelburg, deze schepen altijd liggen.

  “Helemaal uit Panama!”, oh wat vond ik schepen altijd spannend!

  Later voer ik zelf mee naar de verre warme landen achter de horizon en ben daar gebleven.

  Geplaatst door Felikes | 1 oktober 2019, 04:44

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.