Gebeurtenissen

Buurtvereniging ‘De Vlissingse Brug’.

Als je het Middelburgse centrum via de Gortstraat, Vlissingsestraat en Vlissingse Brug verliet, kwam je door een wijkje dat inmiddels totaal verdwenen is.

collectie Wim van Loenhout

Heel erg jammer.
Doodzonde, bespottelijk dat ze dat afgebroken hebben .
Nergens in Middelburg was het zo gezellig.
Iedereen was begaan met iedereen.
We hadden alles voor mekaar over.
Je had er geen kouwe kak, iedereen was hetzelfde.
Daar had je echte saamhorigheid!

Citaten van vroegere bewoners van deze wijk, net zoals de mensen op de foto van Wim van Loenhout, bewoners van Het Vlissings Wagenplein.
Behalve deze straat horen bij deze wijk ook  de Winterstraat, Teerpakhuizenstraat, Schoorsteenvegerssingel, Pottenbakkerssingel en Achtersingel.
Op de foto hiernaast op de voorgrond met bril,  poseert de vrouw van Leon van Loenhout.

Ze hadden in de jaren ’50 hier een bloeiende en actieve buurtvereniging: ‘Over de Brug’
Voorzitter was I. J. Schieman, de smit uit de Teerpakhuizenstraat.

Ieder jaar werd de grote zaal van het Schuttershof afgehuurd voor  de jaarlijkse feestavond.
De ‘Grote Avond’ , met toneel, pauze met verloting en dansen tot in de kleine uurtjes.

Collectie Wim van Loenhout

De eigen toneelvereniging werd geleid doorA.Passenier en voddenboer van Wijngen. Sterspelers waren onder meer mevrouw van Schelven en mevrouw Otto. Succesvolle mannen op de planken waren  de Blaeij, Cosijn   en de Wolf.

Een ander hoogtepunt was de jaarlijkse busreis.

De ouderen en de jeugd hadden apart hun jaarlijks uitje.
Zo’n dag  kostte de bewoners niet veel. De uitjes werden zwaar gesponsord door ondernemers in de buurt.  Vooral de firma Polak, handel in lompen en matalen aan de Schoorsteenvegerssingel kwam iedere zomer royaal over de brug.

Reken maar dat het feest was op die dagen.

collectie Wim van Loenhout

Hoge eisen werden door de deelnemers niet gesteld. Samen weg met de bus was bijna al genoeg. Naar het bos, een uitspanning. het was altijd genieten!

collectie Wim van Loenhout

De Koninginnedag en andere gedenkwaardige dagen werden aangegrepen om

gezamenlijk iets te ondernemen.
Op de foto ‘De Bijenkorf’. De praalwagen vervaardigd door leden van ‘De Vlissingse Brug’ . 62 buurkinderen mochten mee op de wagen. Ze waren uitgedost als bij.
De foto dateert van zaterdag 3 juli 1954. In Middelburg hebben ze dat jaar enorm feest: De Herdenkingsdagen 10 jaar wederopbouw. Deze sprookjesoptocht met 19 praalwagens is er dan een onderdeel van.

collectie Wim van Loenhout

En natuurlijk, de gezinnen waren groot, de kinderen waren talrijk, dus altijd was er wel iemand om mee te spelen. En dat gebeurde meer buiten dan binnen.
Er was woningnood, de huizen waren klein, dus als het ook maar enigszins droog
was, werd het door moeder erg op prijs gesteld dat je buiten ging spelen.
En dat kon. Verkeer was er nog niet veel.

collectie Wim van Loenhout

Buurkinderen poseren met op de achtergrond rechts de fietsenzaak van Klaassen
en links de woning van het echtpaar Bosschaart – van Wittene, waarvan mevrouw in de Middelburgse volksmond bekend stond als ‘Eute’

Op deze foto hebben inmiddels verschillende mensen gereageerd. Zittend op de slee, de tweede van links is Suzanne Otto, uit de Winterstraat.
Het andere meisje dat op de slee zit moet Rie de Munck zijn van de Achtersingel.

Het meisje in het midden zou wel eens een meisje van Floresse uit de Winterstraat kunnen zijn.

Discussie

21 Reacties aan “Buurtvereniging ‘De Vlissingse Brug’.”

 1. Geweldig om op deze site familie leden te zien.Ik ben een klein dochter van G.Otto. Wat mooi om o.a mijn moeder op een foto te zien toen zij nog zo jong was.(van voor gezien links zittend op het sleetje
  ). Suzanna Otto. Bij het zien van de foto’s komen er mooie herinneringen naar boven.Mijn oma en opa woonden in de Winterstraat. Leuke tijd. Families van mijn moeder woonde zowat allemaal in de buurt.Met weemoed denk ik aan de mooie tijd,van deze gezellige buurt.Wat overblijft zijn mooie herinneringen die voor altijd in mij zullen blijven voort leven.

  Geplaatst door Cathy Unawekla | 1 november 2012, 16:23
  • Beste Cathy,
   Bedankt voor je leuke reactie.
   Wat denk je, zouden er in de albums van je moeder, ooms, tantes enz. nog meer foto’s bestaan van jouw familie op de Gordel? Want reken maar dat er genoten wordt van dergelijke plaatjes!
   Hartelijks
   Jan-Willem Antheunisse

   Geplaatst door janwillem | 1 november 2012, 21:38
   • Hallo Jan Willem.Ik lees nu pas je reactie.Bedankt hiervoor. Er zijn nog wat foto albums in de familie van wijlen mijn ouders.Als ik mij goed kan herinneren zijn er nog wat foto’s van de familie op de Gordel.Zodra ik meer weet dan laat ik van mij horen

    Mvg

    Cathy

    Geplaatst door Cathy | 19 januari 2013, 13:47
 2. Beste JanWillem

  Ik lees nu pas je reactie.Bedankt voor je reactie op mijn verhaaltje.
  Er zijn nog wat foto albums van mijn ouders in bewaring gebleven.Als ik mij goed kan herinneren moeten er nog foto’s zijn van de jaren op de Gordel. Zodra ik iets heb van foto’s laat ik het weten.

  Mvg

  Cathy

  Geplaatst door Cathy | 18 januari 2013, 18:19
 3. Hoi Jan-Willem,
  Denk dat het meisje in het midden mijn tante Lena Floresse is,zus van mijn moeder,De familie Floresse woonde in de winterstraat,naast kruidenier Baan. Zijn ook in Winterstraat geboren.Prachtige foto trouwens.

  Geplaatst door Bart koster | 27 januari 2013, 17:53
 4. Op de praalwagen De Bijenkorf herken ik,tweede van rechts Suus v Wijngen,vierde van rechts Lenie Schutte

  Geplaatst door Bart koster | 28 januari 2013, 12:42
  • Hallo Bart.Als ik de foto goed bekijk denk ik dat je bedoelt dat het meisje tweede van rechts op de praalwagen Tinie van Wijngen heet. Zij is nl mijn tante. Tinie is een dochter van wijlen Tante Sien en Ome Rien van Wijngen van het Wagenplein.

   Bart zou jij mij ook kunnen vertellen vanaf welke tijd de Fam .Floresse naast kruidenier Baan heeft gewoond. Wat ik mij kan herinneren(uit verhalen) is dat mijn oma Otto al vanaf de jaren veertig in de Winterstraat woonde naast kruidenier Baan t/m de verplichte verhuizing.Zelf kan ik alleen de jaren van begin zestig in de Winterstraat nog goed herinneren mijn snoep winkeltje was kruidenier Baantje.Mvg. Cathy

   Geplaatst door Cathy | 18 maart 2013, 19:08
  • twede van rechts is tini van wijngen en onder het pak is jo wolf

   Geplaatst door j.zuring hendrikse | 28 april 2013, 18:02
 5. Was een bloeiende buurtvereniging,waar wij als kinderen van de Achtersingel ook welkom waren.
  Wat mij daarvan nog bijstaat is dat 1 x jaar een film middag plaatsvond in Mercuriusin de Singelstraaten ook een toneel opvoering vaak door Fam De Graaf
  georganiseerd

  Geplaatst door frits koopman | 31 januari 2013, 20:37
 6. Hallo Frits ,volgens mij was Mercurius in de Koepoortstraat,later zat daar schidersbedrijf De Kock in.
  In Mecurius werden ook wel openbare verkopingen gehouden,Zo kreeg ik daarvan mijn eerste schaatsen [friese doorlopers] van mijn opoe.Zo ging dat in de jaren vijftig.

  Geplaatst door Bart koster | 1 februari 2013, 20:36
  • mercurius werd beheerd door een tante van ons tante madeleine ze hadden een zoon tonnie hendrikse ze is helaas lelijk aan haar einde gekomen

   Geplaatst door j.zuring hendrikse | 28 april 2013, 18:07
   • Mercurius werd volgens mij beheerd door Frans Gabrielse die was getrouwd met Madeleine (volgens mijn opa een Belse vluchtelinge).
    Madeleine was getrouwd geweest met Dirk Hendrikse en toen werd Tonni geboren. Frans en Madeleine hebben Tonni opgevoed.
    In mercurius waren ook voortdurend tentoonstellingen van postduiven en andere vogels.
    En natuurlijk ook de vendu.
    Je kon de zaal ook afhuren voor schoolavonden enz.

    Geplaatst door andre van schaik | 6 augustus 2013, 01:09
   • Na 9 jaar hier even op inhaken.
    Mercurius werd beheerd door Frans Gabriëlse. Frans was getrouwd met “Belze-Marie”een belgische vluchtelinge. Madeleine is de dochter van dit echtpaar. Madeleine is getrouwd met Hendrikse en uit dit echtpaar is Tonni voortgekomen.
    Graag contact met J Zuring Hendrikse.

    Met vriendelijke groet,

    Wim Rouffaer

    geboren 20-05-1943 op Koepoortstraat 9, het pand naast Mercurius. En daar gewoond hebbend tot 1950

    Geplaatst door Wim Rouffaer | 12 november 2022, 00:10
 7. Kan het niet laten Bart, om even te reageren want ineens schiet me wat te binnen. Mijn moeder had het altijd over de ‘Vandu’ met betrekking tot dit pand. Later begreep ik de link tussen die verkopingen en het Franse woord ervoor ‘vendue'( of moet die deftige ‘e’er niet achter?). Maar het klopt dat dit pand in ieder geval in de Koepoortstraat was gelegen. Ik kwam er wel vier keer op een dag langs: op weg van en naar huis en school, lopend van de Eigenhaardstraat naar de Zuidsingel, een keer ’s morgens en een keer ’s middags. En in dit gebouw moest je ook zijn begin december om er je PZC-bonnen in te ruilen voor een kaartje voor de voorstelling in het Schuttershof.

  Geplaatst door Jan-Willem Antheunisse | 1 februari 2013, 21:29
 8. Op zijn zeeuws is het zonder E , Jan -Willem,vendu dus.
  Wipte er in die tijd wel eens binnen als er een verkoping aan de gang was,altijd spannend.Was er ook altijd druk,volgens mij kwam daar arm en rijk samen.Zou volgens mij nu nog volle bak wezen,ofschoon tegenwoordig
  met die rommelmarkten.

  Geplaatst door Bart koster | 2 februari 2013, 15:35
 9. Bart en Jan-willem,jullie hebben helemaal gelijk hoor en voor de toneelvoorstellingen kon je bonnetjes sparen van de plaatselijke middenstand en dan omruilen voor een toegangs bewijs.

  Geplaatst door frits koopman | 2 februari 2013, 17:25
 10. Hallo Cathy,je hebt gelijk, tweede van rechts is tinie, ze zat ook op school C net als ik ,Volgens mij is ze later naar belgie verhuist.Je moet maar eens op de site Schoolbank kijken bij school C. daar staan wat fotos met mensen die jij waarschijnlijk ook wel kent.Mijn moeder Dina floresse is in de winterstraat geboren[1922] ,maar tot welk jaar ze daar gewoond hebben weet ik niet,kom ik nog wel achter.
  groet Bart

  Geplaatst door Bart koster | 26 maart 2013, 21:03
 11. Op de foto voor de bus is mijn oma tweede van rechts mevr Wisse van Wel

  Geplaatst door Addie Floresse | 3 november 2015, 03:01
 12. http://middelburgsegrachtengordel.nl/onderwerp/gebeurtenissen/

  Goh, de naam van Eute Boschaart al heel lang geleden voor het laatst gehoord. Ze waren kennissen van mijn ouders en kwamen wel bij ons thuis. Ze kenden elkaar van de avonden van de Joodse Gemeenschap in Middelburg. Eute had de oorlog overleefd omdat zij met Cor Boschaart, die niet Joods was, gehuwd was. Zij was zo’n klein vrouwtje en heel aardig en hij maakte altijd grapjes herinner ik me.

  Geplaatst door Dirkje Abma | 3 april 2018, 06:06

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.