Jeugd

Gevonden: emigranten vanaf de Gordel!

Na heel lang speuren op het World Wide Web heb ik er één: een familie die in de jaren ’50 vanaf de Gordel is geëmigreerd.
Eerder heb ik al gemeld dat emigreren schering en inslag was.
Als kind had ik de families  zien vertrekken. Ik herinner me nog de familie Kaan van de Korendijk.  Hoe indrukwekkend dat was: voorgoed weg,  naar een totaal vreemde omgeving.
In mijn straat, de Eigenhaardstraat, woonde op nummer 37 de familie Geljon.
Op de foto, het meest linkse huis, dat door deze familie werd bewoond.

Jarenlang hadden we in ons gezin een step, die hadden we gekregen van de familie Geljon toen die naar Australië vertrok.

Frits Caljouw, die op nummer 18 woont heeft er ook zijn herinneringen aan:

Op nr 37 woonde Geljon met zijn vrouw Boel. Een groter gezin met een 5 of zo kinderen. Een goed katholiek   gezin. Een ervan was Charlie. Daar speelde ik mee. Die durfde alles. Beklom schepen in het kanaal.De familie vertrok in de jaren 50 naar Australië. Grote houten kisten stonden in de straat met hun inboedel voor verscheping. Charlie zou naar ik ooit hoorde in het Australische leger zijn gegaan.

Onlangs kwam er een mail uit Australië van de betreffende Charly:

I haven’t changed much, I still dare a lot, including wtiting
this. My wife is also of Dutch descent. Family name Mollee from Kanaal straat, Amsterdam west.
We have 2 daughters and 4 grandchildren.

 In een volgend bericht meldt Charly:
In 1946 verhiuzde de familie Geljon van uit Goes naar Eigenhaard straat 37 Middelburg.Wij woonde daar tot 2/5/1953 zijn wij naar AUSTRALIE ge imigrated,Jo &Juul Geljon met 7 kinderen 11 tot 3 jaar oud Juul. Charles.Marijke.Sophia.Kees.Alex.Leon. Teresa and francis. in Australia gebooren Jo died 2001 Teresa 1989 Juul leeft nog (93)
Regards Charles Geljom

‘still’ uit een familiefilmpje van de Fam. Petiet

Inmiddels is er meer contact geweest en Charles is graag bereid het verhaal van de emigratie te vertellen. Bij deze gaat er een mail naar hem met een eerste serie vragen. ……….
Was het voor hem als kind avontuur? Alles achter je laten: huis, vriendjes, school, opa en oma…..wat doet dat met een kind? Hoe kwamen zijn ouders tot deze keuze?  Nou ja, als jij ook vragen hebt, ik speel ze wel door. Binnenkort: De Gordel is te vol:  aflevering 2

Op de  foto hiernaast een inkijk in de Eigenhaardstraat vanaf de Nieuwepoortstraat.

Discussie

7 Reacties aan “Gevonden: emigranten vanaf de Gordel!”

 1. beste jan willem
  Het is nu tijd dat je onz verhaal ver teld woord
  met skype gaat het meshcien het beste. Ik weet niet of je deze reactie vandaag nog bekijkt.vanavond is me oudste zus op vesite die kan dan ook mee doen Regards Charles Geljon

  Geplaatst door CHARLES GELJON | 24 februari 2013, 06:46
 2. Dag Jan Willem, ik ben momenteel in Thailand en las je berichten over de Eigenhaardstraat. Ik heb de oorlogsjaren ingewoond bij mijn opa en oma Bosdijk gewoond hebbend op nr. 43 Het waren de ouders van mijn moeder. Jan Bosdijk, hun zoon woonde op nr. 15. Nr. 15, 17 en 19 [ fam.Buijs] waren eerder verwoest door een bom en herbouwd. We bivakkeerden veel in de graankelder van van Eenennaam, net rechts om de hoek als je uit de Nieuwepoortstraat komt aan de Kinderijk. Als je de Dokstraat inliep, woonde in het eerste huis rechts, de familie de Jong. Ik speelde met Frits. Ook die gingen naar Australie. Ik heb enkele jaren terug nog eens binnen mogen kijken bij nr 43. Heel beeldbepalend in de straat was de smederij van smid VADER. In de bietentijd lieten de boeren die bieten kwamen lossen aan de Loskade hun paarden beslaan. Ik was op school J. Ik heb nog enkele klassenfoto’s waarvan ik nog wel wat namen weet. Ik kende M’burg als m’n broekzak. Was – denk ik – met Tjerk Westerterp van (vroeger) de Noordweg en later de Segeerstraat vermoedelijk de eersten die met zo’n Berini “eitje” door de stad scheurden. Uit onze straat herinner ik me nog wel inwoners.Voor Ludikhuize woonde op nr 37 de fam.Haring en in de oorlog [ Walcheren staat onder water] de fam.Remijn van de Segeerssingel. Gek toch dat ik dit lees en reageer op zo’n 10.000 km vanaf die straat. Mooie site.Succes en wil je nog meer weten, laat maar horen. We zitten hier met meer Zeeuwen.

  Geplaatst door Dick Spuij | 11 februari 2014, 13:46
  • Beste Dick,
   Ik ben (ook) bezig met een stamboom en hoop dat dit bericht je bereikt.
   En dat je wilt helpen.

   De familie bosdijk komt voor, maar alle links heb ik nog niet.

   Geplaatst door Victor Spuij | 7 februari 2021, 14:57
 3. Goede avond, de graankelder van Van Eenennaam intrigeert mij vanwege het feit dat daar in de laatste oorlogsdagen van november 1944 tientallen buurtgenoten verbleven om te schuilen voor de bommen en granaten. Wie kunnen daar nog over vertellen? Vriendelijke groet, Jacques Cats

  Geplaatst door J.Cats | 4 maart 2014, 21:45
 4. Ik wil even een reactie geven op de fam. GELJON.
  In 1951 zijn wij ( Fam. Wirtz / Hoogenboom ) naast de fam. Geljon komen wonen en wel op nummer 35. Het was een gezin waar veel gebeurde, met Pasen werden er in de tuin paaseieren verstopt tussen struiken en planten. Op 5 december kwam st. Nicolaas met een koetsje op bezoek bij de fam. Geljon wat voor ons als kind vreemd was omdat hij bij ons niet persoonlijk op viste kon komen maar we wel de andere morgen een chocolade kikker in onze schoen vonden. Verder weet ik nog dat Charles niet bang was en rustig onder het paard van groenteboer Giel Quist ( uit het Beiltje ) ging hangen, niemand deed hem dat na. Ook was er aan de Loskade in januari 1953 een rijn radarsleepboot die is gesloopt bij de firma Polak afgemeerd. Op deze boot ( de Mathias Stinnes ) waren twee hoge schoorstenen en in een schoorsteen klom Charles naar boven en ging door deze schoorsteen weer naar beneden om via de machinekamer er weer uit te komen. Er staat nog een advertentie in de PZC van 18 april 1953 waar de familie spullen te koop zet wegens vertrek.
  Groet Adri Wirtz.

  Geplaatst door Adri Wirtz | 4 juni 2014, 19:57
 5. Wat leuk al die oude verhalen.Ik ben geboren in 1945 op de Korendijk nr 16 mijn zus Ineke en broer Peter.Kende ook heel de eigenhaardstraat op m,n duimpje.Speelden daar ook altijd met Els Hoogenboom Tonnie en Ans Geers Ineke en Willie Hoogstraten.Mooie herineringen.

  Groet Marijke Catsman-Boone.

  Geplaatst door Marijke Catsman | 24 maart 2015, 17:09
 6. Ik was een vriendin van Juul die naar Australië emigreerde. Heb nog een maal een brief van haar gekregen.Zou het leuk vinden om weer met haar in kontakt te komen.Juul zou nu 75 jaar moeten zijn.

  Geplaatst door Annemieke van Waegeningh | 11 augustus 2015, 00:12

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.