Een opvallende verschijning in de hele stad. Hij is koopman en leurt met textiel. Dat doet hij met een bakfiets waarmee hij straat na straat door trekt.
Hij woont met zijn gezin op het Vlissings Wagenplein 19.
Zijn zoon Wim van Loenhout:
Mijn vader had later een pakhuisje in de Winterstraat. Toen hij dat nog niet had moest hij elke dag zijn bakfiets laden en lossen en stond bij ons de gang volgestouwd met textiel.
Hiernaast een foto van de Winterstraat, genomen vanaf de Blauwedijk. Op de voorgrond de fietsenzaak van Klaassen en verder op in de straat Leon van Loenhout die zich klaarmaakt om zijn textiel uit te gaan venten.
Leon viel ook op doordat hij op ’t gemakje de straten in trok. Met steevast aan zijn kont een drollenvanger, een broek tot op de kuiten, met daaronder lange sokken. Handig voor Leon, konden zijn broekspijpen nooit tussen de ketting van zijn bakfiets komen. Luid fluitend trok hij van deur tot deur.
Humor had hij ook.
Kwam het aan op af rekenen, dan begon hij nogal eens met: “Nou mevrouwtje, u boft vandaag. De hemdjes zijn naar boven, maar de broekjes zijn naar beneden!”
Zoon Wim:
Hij had een vaste route, ook vaste klanten en vaste prijzen, er viel niet af te dingen.
Zijn koopwaar kwam van gerenommeerde fabrieken, zoals de zuiver wollen dekens van AA Bee en ……theedoeken, de Vijf-Deetjes, De Doek Die Direct Droogt!. Dat waren afdroogdoeken die je voor gebruik niet eerst moest behandelen met een nacht in de week en een extra wasbeurt.Zijn handel bestelde hij bij de vertegenwoordigers van de verschillende fabrikanten. Die kwamen met koffers vol bij ons thuis, daar werd alles uitgestald, aangeprezen, bekeken en al of niet besteld. Alle bestellingen kwamen per trein naar Middelburg en werden thuis afgeleverd door kruier Sul met zijn motorbakfiets. Als het om grote hoeveelheden ging werd het door een paard en wagen met Van Gend en Loos gebracht.
Leon heeft twee broers.
André van Loenhout, hij woont in de Sint Janstraat. Hij is straatmuzikant, speelt viool en werkt parttime in Miniatuur Walcheren.
Zijn andere broer is Willem, die woont op de Schoorsteenvegerssingel. Hij leurt net zoals Leon met textiel. Hij doet het echter met een motorbakfiets en zijn klanten wonen in de Walcherse dorpen, maar ook daarbuiten.
Hun ouders zijn oorspronkelijk Belgen. Zij verlaten tijdens de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 hun land en vluchten aanvankelijk naar Bergen op Zoom. Later vestigen zij zich in Middelburg en wonen in de Huidenvettersgang.
Hiernaast een foto van Wim van Loenhout, bij het trapje dat leidt naar de Blauwedijk.
dit vind ik nou heel mooi
het lijkt net of ik m’n vader zie staan die nu ook een jaar terug is overleden
wist niet eens dat mijn opa ook 2 broers had
dus dit is wel interessant.
groetjes sylvia van loenhout