Gebeurtenissen

Loes Boling, 52 jaar na de kogel………

Loes Boling

Vlak voor de aanvang van de Olympische Spelen van 2012 in Londen plaatste ik een bericht over Hein Cujé. Daarin het dramatische verhaal over de kogel die op zijn borst terecht kwam:

Op 24 1960  juni worden de Nederlandse atletiekkampioenschappen in Eindhoven gehouden en de atleten kunnen hier laten zien dat ze kunnen voldoen aan de  tijdslimieten van het I.O.C. Dit Internationale Olympisch Comité stelt van te voren tijden vast die een atleet moet halen om in aanmerking te kunnen komen voor deelname.
Hein gaat die dag op zijn onderdeel voortvarend van start. Na vier rondjes op de sintelbaan blijkt dat hij royaal onder het schema zit van de Olympische tijdslimiet.
Maar dan, in de bocht van de vijfde ronde slaat het noodlot toe. Op het binnenterrein  zijn dames aan het oefenen in kogelstoten. De Amsterdamse Loes Boling vergooit zich en haar kogel vliegt richting sintelbaan op het moment dat Hein langs komt. De ijzeren bal van vier kilo belandt midden op zijn borst…….Hein belandt kronkelend Van pijn op de grond.

 

 

Ik ben op zoek gegaan naar Loes Boling en zij was gaarne bereid om nog eens terug te blikken op die voor Hein Cujé erg onfortuinlijke dag.

In de zomer van 1960 was ik 19 jaar oud en was als atlete lid van Sagitta te Amsterdam. Mijn belangrijkste nummer was het discuswerpen voor welk nummer ik in 1960 reeds voor de nationale kampioenschappen aan de olympische kwalificatie-eis had voldaan. Uiteindelijk werd ik niet uitgezonden omdat men de voorkeur gaf aan een wat oudere atlete.
Mijn trainer in 1960 was Jan Blankers, de echtgenoot van Fanny (Blankers-Koen)
Het nummer kogelstoten was voor mij een bijnummer, maar heb mij daar ook serieus mee bezig gehouden.
Over het voorval kan ik betrekkelijk kort en duidelijk zijn.
Het gebeurde tijdens het instoten, voor aanvang van de wedstrijd kogelstoten. De oefenstoot vond plaats op de kogelstootlokatie die op terrein daarvoor was ingericht. Het foute in dit hele verhaal was niet zozeer de stoot alswel een ongelukkige plaats op het terrein.
De stoot was binnen de aangegeven sector maar wel zover dat de kogel uiteindelijk op de sintelbaan terecht kon komen en ook is gekomen.  Het was de afstand van de stoot in combinatie met de kennelijk onjuiste lokatie van de door de organisatie aangebrachte kogelsector die het noodlottige resultaat heeft bewerkstelligd .

Loes herinnert zich van het moment suprême niet meer alles. Wel dat ze erg geschrokken was en van verder meedoen aan de de wedstrijden die dag heeft afgezien.
Een zus van Loes woonde destijds in Middelburg. Die is met de moeder van Loes bij Hein op ziekenbezoek gegaan en hebben hem toen een fruitmand gegeven. Loes was in 1960 studente op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam en na het behalen van haar diploma is ze ruim 36 jaar lerares lichamelijke opvoeding in het middelbaar onderwijs in Amsterdam – Oost geweest.

Discussie

Nog geen reacties

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.