Ondernemingen

Nog meer Gordel van boven

Bob van der Weel zag de prachtige foto’s van Wim van Iren en bij het bekijken ervan schoot hem iets te binnen:

Foto collectie Bob van der Weel

De foto’s van Wim van Iren deden me herinneren aan een aantal foto’s die ik als PZEM assistent-bedrijfsfotograaf (naast Wim den Hollander) voor mezelf kon afdrukken. Ze zijn natuurlijk ook genomen vanuit het kantoorgebouw cq. toren van de PZEM. Zo te zien is de getoonde periode naar mijn mening 50-jaren?

Op deze foto zien we nogal wat rookontwikkeling bij aanzienlijke gebouwen die tussen de Achtersingel en de Schoorsteenvegerssingel zijn gelegen. Het moet hier gaan om Pletterij ‘De Nijverheid’. Een bedrijfsgebouw van de Vitrite, een onderneming aan de Maisbaai waar lampvoeten worden gefabriceerd.
In de Pletterij is een gieterij ondergebracht, een walserij, een gloeierij en een bankwerkerij. In de gieterij  staan ovens waarin messing wordt gesmolten. Dat wordt gegoten tot platen en in de walserij worden deze platen uitgewalst tot messingbanden. Deze banden gaan na de nodige behandelingen naar de lamvoetenfabriek aan de Maisbaai/Loskade. Daar worden ze gebruikt om er lampvoeten uit te ponsen.

Tegen aan de lampvoetenfabriek staan een aantal gebouwen die door de Fa. Polak, Handel in Lompen en Metalen worden gebruikt. Het gaat om de voormalige Meestoof.
In 1950 vindt er tussen de Vitrite en de Fa. Polak een deal plaats en ruilen ze  de gebouwen. De Meestoof komt in handen van de Vitrite en Polak vestigt zich in de Pletterij aan de Schoorsteenvegerssingel.
Bij het nauwkeurig bekijken van deze foto ( dubbelklikken!) zien we  links een nissenhut, een zogenaamde Romneyloods. Wordt die daar dan gebruikt door aannemer Hendrikse?

Foto collectie Bob van der Weel

 

De tweede foto van Bob van de Weel is genomen van het zelfde gebied, alleen heeft hij zijn camera meer naar rechts gericht.
De Lange Jan nog volledig in de steigers die in 1953 verwijderd worden. Op de voorgrond noodwoningen en links, dwars op deze noodwoningen rijen stenen woningen. Dat moeten volgens mij de Huidenvettersgang en de Slepersgang zijn.
Hier doe ik een beroep op mensen die het zeker kunnen weten.

 

Bob van der Weel weet verder nog aan te vullen:

Ik ben in 1960 bij de PZEM begonnen op de afdeling Verbruiksontwikkeling/Voorlichting tot 1969. In de laatste jaren assisteerde ik Wim den Hollander bij zijn fotowerk. Ik heb zelf die foto’s niet gevonden. Ik heb de negatieven ontdekt in het PZEM archief en er een afdruk van gemaakt.
Van de Schoorsteenvegerssingel weet ik alleen dat daar Dhr.N.C van Oosten woonde. Hij was marktmeester en tevens bode bij de Middelburgse brandweer die ook de uitbetalingen van de vergoeding verzorgde.
Voor de rest ken ik die buurt alleen van het passeren naar mijn werk door de Winterstraat langs de winkel van Baan en de fietsenmaker Klaassen.

Het schijnt dat mijn vader’s oom Aldolf van de Weel heeft gewoond op het hoekje in het Logement voor de oorlog. Hij was gehuwd met een vrouw uit Paramaribo en wellicht souteneur van dames op de Molenberg. Ui t vragen van stamboomonderzoekers moet ik opmaken dat hij ook regelmatig optrad als getuige bij de aangifte van een geboorte ten stadhuize. Mijn familie heeft mij nooit over hem verteld, wellicht schaamden zij zich voor hem. Oom Adolf is in de oorlogsjaren 1940-45 naar Amsterdam vertrokken en daar overleden.

 

 

Gebruikte bron: Vitrite, Lichtpunt in Middelburg, door Adrie Franke.

Discussie

3 Reacties aan “Nog meer Gordel van boven”

 1. Opmerkingen bij de bovenste foto.
  De nissenhut of de Romneyhut en de loods er vlak boven zijn van slopersbedrijf Hoornick.
  Het bolwerk is net aangeplant zo te zien. En de loods linksboven is van Lindenbergh Gzn.

  Geplaatst door Jan den Hollander | 18 oktober 2012, 21:30
 2. Ben blij verrast door de fotos vanaf de toren van de PZEM.(Dhr. van der Weel) Ongeveer in het midden staan twee kleine huisjes apart. Achtersingel 26-28.
  Op een foto ook vanaf diezelfde toren, maar dan op een later tijd- stip zijn dezelfde huizen te zien maar dan met witte dakkapellen.(foto Jan-Willem)De gegevens over de H. Vettersgang en de Slepersgang zijn correct. Mijn vrouw heeft dat bevestigd, daar zij op de Achtersingel 28 is geboren.Gewoond tot 1958. Eén bewoner kan zij zich nog herinneren, de Fa. Sinke op de Schoorst.vegerssingel.Broer van de kruidenier Sinke in de Langeviele.We zijn nog aan het proberen de kwaliteit van de fotos van de Achtersingel op te krikken. (Pixels)

  Geplaatst door E.Andeweg | 17 november 2012, 17:33
 3. Nog een aanvulling op het berichtje van 17 nov. j.l.Dit betreffende de fam. J. Boon. Achtersingel 28. Een leuk detail was het bezoek van Arnemuidse visvrouwen, die naast het huis kwamen uitrusten. Links van het huis was geen bebouwing, dus daar gingen ze naar het “toilet”. Onder de wijde rokken lukte het waarschijnlijk wel. Dat was lekker “fris”.Als het anders was horen we dat graag. Dit komt allemaal weer boven als ze in hun herinneringen terug gaan.

  Geplaatst door E.Andeweg | 16 januari 2013, 16:40

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.