Ondernemingen

Bewoners en ondernemingen Nieuwstraat 2 – 50

Hieronder zie je een opsomming van families, personen en ondernemingen die tussen 1950 en 1960 woonden en werkten op het vermelde adres. Ik ben op zoek naar verhalen en foto’s uit die tijd. Als je die hebt, of  mensen kent die ze hebben, dan zou het ik heel fijn vinden als je contact met me op zou nemen via de link ‘plaats een reactie’.

Links Ingang Nieuwstraat van de Lange Delft

2 Palthe
Mej. P.E. de Zeeuw, depothoudster Palthe
2 L.Outermans, Koper-en blikslager
2 Mej. Jacobsen, huishoudster
2 Wed. J.L. Westeinde – Bos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

collectie Fam. Outermans

10 A.de Hond werkman
10 H.Schot, werkman
10 H.B. Janssen timmerman
12 L.Hagensteijn
12 A. van Sorgen, kosterinMej. G. van Sorgen, naaaister

 

 

16 J.J.Kemming, schilder
16 Wed. E.L. Minderhoud-van Willigen
A. Minderhoud, tuinman
A. Minderhoud notarisklerk
Mej. L.J. Minderhoud
16 J.W. de Vos, handelsreiziger
18 G. van de Voorde, schilder
18-20 J.B.Huijsse, schilder
22 Mej. M.A. Rozemond
22 C.De Kuyper, steenhouwer
24  

 

collectie fam. Minet

26 J. Geervliet, naaister
S.J. Geervlie
26 A.de Kam, hulpstoker
26 J. de Looff, slager
28 Mr. J. Bolle, Advocaat en Procureur
28 A.Kerkhove, hulp huishouding
32 L. Catsman, granietwerker
M. Catsman
P.Catsman
32 Schilders-behangbedrijf C.A. van de Koorde
32 J.C. Geldof, militair
32 J.de Troije, olieman
  Wed. Th. Ph. Boer – Berends
N. de Boer
32 H.W. Hunnestijn, opperman

 

34 Fa. Bliek kolenhandel
38  I. Heijstek, agent van politie
40 L.M. Hoek, grossier
51 Wed M.C. Hoek – de Vin
44 J.H. Merk, meubelmaker
44 J.Tromper, kellner
44 Wed. C.A. Verbeeme – Thijsebaard
46 W.J.Reinders
Hugo Reinders
46 H. Cujé

 

48 J.C.Carol, Gemeente ambtenaar
48 A.C. Goverse, tekenaar
50 G.A. Carol, schilder

 

 

Discussie

5 Reacties aan “Bewoners en ondernemingen Nieuwstraat 2 – 50”

 1. Als nieuwe eigenaar van Nieuwstraat 16 verdiep ik me een beetje in de geschiedenis van het pand. De familie Minderhoud heeft er lange tijd gewoond, tenminste vanaf 1937 (waarschijnlijk al eerder) tot de dood van mevrouw Minderhoud in 1960. Andere neringdoenden op dit adres (Kemming en De Vos, in 1941 bloemenhuis Sanderse en in 1946 commissionair Polderman) adverteerden wel vanuit dit adres, maar misschien hoorden ook de pakhuisjes tegen de chr. geref. kerk bij dit adres? Of Minderhoud heeft een opslagruimte gehad die hij verhuurde? Wie weet hoe dat zit?

  Geplaatst door Piet Allaart | 21 augustus 2013, 13:13
  • Vanaf mijn vijfde jaar (1952) kwam ik wonen op de bovenwoning van Nieuwstraat 18-20. De voordeur met nr. 18 had een kleine hal met trap naar boven, waar mijn ouders met mij gingen wonen en al vlug mijn broertje werd geboren. Er was een zinken balkon waar mijn moeder met bloempotten heftig probeerde te tuinieren en er na verloop van tijd een prachtig bloeiende clematis aan twee kanten naar beneden hing. Wij speelden vaak op de marmeren platen achter in het straatje bij de steenhouwerij van Knulst.
   Op zolder maakte mijn vader slaapkamertjes onder het schuine dak. Een douche kwam er pas 10 jaar later bij; dat was nog steeds modern.
   Op nr. 20 was het schildersbedrijf van mijn vader, met werkplaats erachter, en na verloop van tijd met tot wel 13 man personeel. Hij werkte het liefst in de jarenlang durende restauratie van de in puin liggende Middelburgse Monumenten (Rijksgebouwendienst)dus o.a. het Stadhuis en de Lange Jan, waar één werknemer de Gouden Haan bovenop regelmatig goud durfde bijverven!
   Mijn moeder begon beneden (aan de voorkant op nr.20) een Flexawinkel,
   met grote etalage; ze verkocht verf, kwasten etc., behangpapier, randjes en allerlei nieuwigheden voor woninginrichting; ze gaf ook kleuradviezen en nam klanten vaak mee naar boven om onze jaarlijks veranderende woonkamer als showroom voor moderne inrichting te laten zien. Op mijn 12e jaar verkocht ik ook al verf en hielp tot mijn vertrek op mijn 18e jaar mee in het bedrijf met boekhouding en type-klussen.
   Mijn ouders kochten later Nieuwstraat 17 op (een bouwval met monumenten-klokgevel)en knapten het op; moeder verhuurde er later kamers aan meisjes die op de Kweekschool zaten. Dat opknappen van een pand dat er erbarmelijk aan toe was deden ze later ook met nr. 21, waar ze zelf later zijn gaan wonen na de verkoop van het bedrijf en de winkel, toen ze met pensioen gingen en gingen kunstschilderen…
   Dansschool Meeuwse omringde ons altijd met muziek; als er een avond niet werd gedanst kon mijn broertje niet slapen….
   En ja: naast ons op nr. 16 woonde mw. Minderhout, die in mijn ogen al oud was en heel aardig. Ik kreeg vaak een babbelaar van haar.

   Geplaatst door Marja Nijhoff- Huysse | 28 mei 2017, 17:05
  • In aanvulling op wat ik al schreef was het zo dat de huisjes die tegen de chr. gereformeerde kerk aangeplakt waren(zoals in België nog meer te zien zijn dan in Nederland)in mijn herinnering gewoon woonhuisjes waren,hoe klein ze ook waren, maar geen pakhuisjes. Er was naast nr. 16 een onderdoorgang naar de St. Barbaragang en direct daarna de rij ‘huisjes’ tot het einde van de straat.
   Ik herinner me goed dat de moeder van een paar kleine kindjes, mw. Schietekatte heette ze, op warme dagen de voordeur van haar huisje openzette, een traphekje met spijlen op de plek van de deur zette en haar twee kinderen zo frisse lucht en uitzicht op de wereld bood. De bakker bezorgde dan brood en omdat moeder niet reageerde legde hij een vers wittebrood bij de kindjes achter het spijlenhekje. Ik kwam er langs op weg naar school en zag hoe de kinderen het hele brood uitgehold en opgegeten hadden, alles behalve de korst! Feestje.
   Voor een stad die historie hoog in het vaandel heeft was het erg jammer dat besloten is de huisjes niet te sparen met een andere nuttige bestemming, maar dat ze afgebroken moesten worden zodat de straat rechtdoor op de Lange Delft uitkwam. De overkapping naar de Barbaragang was ook niet meer nodig en zo werd nr.16 een hoekhuis.
   De eerstvolgende bewoners daar na Mw. Minderhoud waren dokter Roebers, zijn vrouw en twee zoontjes, waar ik ’s avonds op paste als ouders naar een concert of zo gingen.
   Helaas heb ik in mijn oude fotoalbums geen foto’s kunnen vinden van panden in de Nieuwstraat uit 1950-60.

   Geplaatst door Marja Nijhoff-Huysse | 28 mei 2017, 22:47
 2. Mijn vader johan (ook wel jopie genoemd) woonde samen met zijn ouders, broer en zus op nr. 46. Ik heb ergens wel wat foto’s….

  Groet, Regina

  Geplaatst door regina reinders | 18 februari 2014, 15:54

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.