In het betrekkelijk kleine gebied dat de Gordel beslaat staan er in de jaren ’50 drie Patates -Friteskramen, die ik gemakshalve hier voortaan gewoon frietkraam zal noemen.
Recht tegenover de Molstraat, tegen de muur van het dok op de Dam, staat de frietkraam van Denies.
Tot nu toe helaas nog geen duidelijker foto. Op deze is het de kar in het midden.
Henk Denies (rechts) had humor.
Kocht je er friet dan vroeg hij vaak: “moet er mayonaise bij of pikkels?” Daarbij maakte hij een draaiende beweging met zijn wijsvinger in zijn oor.
Zelf kocht ik sporadisch friet bij Lourense aan de Loskade bij de Stationsbrug. Een gewone friet was 15 cent.
Feest was het soms in de zomer. Vanuit ons huis in de Eigenhaardstraat werden we er op zomeravonden wel eens op uit gestuurd. Met een emaillen schaaltje en een deksel wat er op paste naar Lourense.
Wat een feest! Het gebeurde een of twee keer per jaar. Lourense schepte dan vijf, of zes hoorntjes vol en legde die met het ijs naar het midden in de schaal, deksel er op en naar huis. In draf, maar wel voorzichtig.
Daarna was het een poos stil in huize Antheunisse, hoogstens een lik- of smakgeluid.
Op de Houtkaai stonde de kraam van Van Kerkvoort.
In de volksmond ook wel de Sabbattist genoemd. Vanwege zijn geloof
werkte hij nooit op zaterdag en was zijn kraam op die dag dan ook gesloten.
Hier een foto van zijn kraam, die niet op zaterdag is genomen.
Naast de kraam opgeslagen hout dat ligt te drogen. Zelfs hier gebruikte
Houthandel Alberts de kade om de gezaagde boomstammen op te slaan.
Een prachtige prent!
Half de jaren 50/60 was er ook een frites zaakje op de Molenberg ,ongeveer 15 m van de hoek kromme Weele/ Molenberg,vanuit een raam werd de frites verkocht ,volgens mij was het de fam Leijnse, en 5 cent goedkoper dan de rest.
Het heeft volgens mij niet lang bestaan.
Wellicht zijn er nog mensen die er wat van af weten?
Hallo Bart,
Naar aanleiding van je reactie eens even zitten snuffelen in http://www.krantenbankzeeland.nl En inderdaad in 1955 adverteert J. M. Leijnse in ‘Onze Kleintjes’in de PZC met prima patetes frites, warme worstjes en ook gehaktballen!
Ik weet nog dat die frietkraam geopend werd. Op de dag van de opening verkochten ze een zak friet van een kwartje voor 15 cent. Het zag zwart van het volk!( Er waren in die tijd 2 soorten zakjes, van 15 en van 25 cent. Mayonaise was 5 ct extra.
Die 5 cent goedkoper,was de openings stunt. Het bijzondere was
de kombinatie van een slagerij, waar je van het vet afmoest naar een frites zaak waar je toendetijd
dat vet kom gebruiken.
Een specialiteit was de nasibal.
Verder was het bijzonder dat het
bijzonder snel geregeld was.
Noud Leijnse
Mijn moeder runde de patatkraam op de Molenberg nr.3.
Op zaterdag was het altijd “topdrukte”en kwam men inderdaad ook met een pan met deksel om die te laten vullen met patat.Later op de avond kwamen de boeren uit de kroeg nog een patatje halen.
Ik mocht op zaterdagavond altijd,buiten beeld voor de klanten,nog een flesje vruchtenlimonade drinken,in die tijd een luxe!
Corrie Baljé-Leijnse
Goedemiddag,
Ik kijk regelmatig op deze site en vind hem best mooi.
Snap niet waarom er niet meer mensen reageren met foto’s van de grachtengordel.
Leuk toch.
Hoi Wim ,
kijk ook regelmatig,zag ook jouw fotos, Prachtig , zo kom je elkaar nog eens tegen.
Groet
De vader,,henk, van mijn man. Ook henk Denies.zat daar.leeft inmiddels niet meer. Ook mijn man niet,, Maar de friet tenten. Weet ik heel goed…
Woonde half de jaren 1950 met mijn ouders in de Spanjaardstraat ,recht tegenover de ingang HBS,weet nog dat Henk Denies van de frietkraam op de dam schuin tegenover ons woonde.
Hallo Bart,
Leuk je reactie.
Ik bedoelde te zeggen dat er toch wel iemand in Middelburg een foto van Henk Denies zijn patatkraam moet hebben. Heb me rot gezocht, maar ik kan niks vinden.
Hallo Wim
Denk ook wel dat er een ergens een foto moet zijn,alleen waar.
Veel mensen kennen deze site nog niet
En wie had er toen een foto toestel,tegenwoordig gaat het toch wat beter,afwachten maar.
De friettent op de Houtkaai was later in het bezit van Izaak Joziasse en zijn zoon Sjaak.
Ik dacht dat deze Sjaak later begonnen is op het Banckertplein,wat nu Lammers is
de friettent van joziasse die werd op donderdag [marktdag] door theune het slepersbedrijf daarheen gebracht,ik werkte toen bij garage de klerk aan de vlasmarkt waar ik de sleper van frites en nasiballen was ,de jongste dus. later was sjaak joziasse eigenaar en daarna lammers aan het banckertplein dat klopt.
Sjaak Joziasse is nooit eigenaar van deze friteswagen geweest.
Freddy van Loo ken ik nog van vroeger.Hij sleutelde altijd aan brommers en voerde ze op.
Zijn vader was aannemer herinner ik me en woonde aan dat grachtje achter de Noordstraat.
Ik ken Freddy ook nog. Hij was een vriend van mijn jongste broer Tonnie Leijnse. helaas is Ton(zo werd hij door ons genoemd)ruim 2 jaar geleden overleden op 65jarige leeftijd!
CorrieBaljé-Leijnse
De friteszaak op het Banckertplein is gebouwd en geexploiteerd door mijn vader Izaak Joziasse. Zoon Sjaak was in loondienst evenals ikzelf. Ik heb 1 jaar daar gewerkt,
daarna ben ik iets anders gaan doen
Als je daar oude kranten bracht kreeg je altijd een zakje frietkruimels.Zelf woonde ik op de Korendijk.
Izaak Joziasse ging van het frietkraam aan de Houtkaai naar het Banckertplein. Toen hij overleed kwam zoon Sjaak in de zaak. De zaak werd in 1965 verkocht aan Sjaak Lammers en Sjaak Joziasse ging later verder in het frietkraam van Henk Denies. Na Izaak Joziasse kwamen Anton Carol en Jan van Wezel in het frietkraam aan de Houtkaai; zij verhuisden in 1966 naar frietzaak De Kaai aan de Turfkaai. Zie ook http://www.middelburgdronk.nl/wiki/Cafetaria_Lammers
Dit verhaal klopt niet. Mijn vader is pas in 1982 overleden en zijn zoon Sjaak is nooit eigenaar geweest van de friteszaak aan het Banckertplein. Mijn vader heeft de zaak aan Sjaak Lammers verkocht.
Er heeft een houten kraam gestaan op het Karel Doornmanplein. Deze was van Joziasse. Hij stond aan de kant van Bas Melse.
Ook dit verhaal klopt niet. Joziasse is nooit eigenaar van het kraam op het Karel Doormanplein geweest. Volgens mij was dit kraam van Piet Vogel.
Waar blijft de informatie over de frietkraam van Izaäk Melse aan het begin van het bolwerk aan de Veerseweg / Nederstraat in Middelburg?
Ik zat in die tijd op School J. Ik kan mij de opening van deze frietkraam nog goed herinneren. Het was een hele nieuwe wagen van gebeitst hout, zeer modern voor die tijd. Hij stond onder een grote beukenboom bij de ingang van school J. Volgens mij is de kar later verplaatst naar het Molenwater. Het zou leuk zijn als daar nog foto’s van zijn.
Ko melse heeft ook nog een tijdje bij school j gestaan en daarna is hij verhuisd naar de dampoort straat tussen 2 grote bomen De frietwagen op het molenwater was van Nederhand ook wel narre genoemd
Deze frietwagen heeft mijn vader in 1966 van Izaak Melse gekocht! Om als snackwagen dienst te gaan doen op de Camping de IJsbaan aan de Koninginnelaan 55! Hij heeft daar dienst gedaan tot 1970! Wat er daarna mee is gebeurt weet ik niet meer!
Groeten Frans Burgs
Of Izaäk zijn juiste voornaam was, weet ik niet.
Nu weet ik het weer: zijn naam was Ko Melse.
Op de site Middelburgdronk staan foto s van de frietkraam vh Denies op de dam. Hij staat op dat moment wel in de fik.
Eigenaar van het kraam tijdens de brand was Sjaak Joziase
Toen Denies daar stond met zijn kar zat ik op de MULO aan de Dwarskaai. Als het pauze was liepen wij een rondje rond het dok en kwamen zo langs Denies.
Friet voor 15 cent en 5 cent voor de mayonaise. Toen de aardappelen eens duur waren, verkocht hij zelfgebakken chips. Dan kon je dus kiezen tussen friet of chips. Voor een puntzak chips had je minder aardappelen nodig.
Dat van die chips weet ik ook nog. Ik zat destijds op de Detailhandelsschool die was toen (tijdelijk) gevestigd op Dam 6.
In de pauze kwamen we vaak bij Denies.
De frietkraam recht tegenover school J was de eerste eigenaar Kees Cyvat. Daarna is de kraam verplaatst naar de hoek van de Dampoortstraat en was de eigenaar Ko Melse, die later is verhuist naar de Nederstraat
wij zaten op de huishoudschool op het bolwerk en er was een depandance op de dam moesten we soms naar toe op de fiets kochten we eerst een zal frites deden dat in onze schooltas voor onder de les het rook dan wel naar frites
Ik woonde tot 1965 in de Ter Hoogestraat vlakbij het Banckertplein. Ik weet niet anders dat Sjaak Joziasse ik geloof met zijn vader in de frietzaak stond.
Beste Jacques,
Mijn vader Izaak Joziasse was de eigenaar en zoon Sjaak was in loondienst. Later heeft mijn vader de zaak aan Sjaak Lammers verkocht.
hier de zoon van sjaak Joziasse. leuk dat vele zich ons nog herinneren maar wat mijn oom (henk Joziasse waarna ik ben vernoemd) waar is wat hij hier plaatst. jammer dat de zaak verkocht werd want ik had het graag willen overnemen. ik was helaas daar nog veel te klein voor. enja ko melse? was zeker ook goeie tent. ko is nu 85 en woont bij mij in de straat. mvg. henk.
Ko Melse was van origine bakker alwaar hij zijn werk uitvoerde in Leliestraat de Nieuwe buurt. Fam Bakkerij Melse. Op een gegeven moment heeft Ko zijn kans gezien om een frietkraam te veroveren uit een failissement. Ko kreeg toestemming van de Gemeente om die kraam in de Dampoortstraat neer te zetten, omdat de keuze eigenlijk op het begin van de Veerseweg was, bij de scholen. Tussen de muren van de Dampoort onder de bomen kwam hij te staan. Zelfs aan beide zijde van de straat.Eerst heeft hij nog tegen de muur van Cafe de Dampoort gestaan, later aan de overzijde aan de achteringang van Timmerman constructie. De frietbakker van eerste klas. Na enige tijd had Ko het voor elkaar om zich te vestigen in het pand van de fam. van Maaren, de oude sigarenwinkel aan de Nederstraat. Ko liet toen een nieuw bijgebouwtje maken waar hij verder ging met frietbakken. Dit tot aan hij er genoeg van had en naar de Nadorst verhuisde en de zaak verkocht.