Gebeurtenissen

Cultuur op de Gordel 2

Collectie Klazina de Graaf

Eerder heb ik het al verteld: sinds 1948 organiseert de Provinciale Zeeuwse Courant tegen de kerstvakantie jeugdtoneelvoorstellingen die in verschillende plaatsen in Zeeland voor de jeugd worden gepresenteerd.
In de krant en op de etalgeruiten van veel Zeeuwse middenstanders verschijnen fraaie affiches die reclame maken voor de komende voorstelling.

De tekeningen op de affiches zijn vrijwel ieder  jaar gemaakt door Wim den Hollander, ook zo’n multi-talent uit het Middelburgse culturele leven die later op deze site zeker nog een podium zal krijgen.
Het affiche  van 1956 is bij wijze van uitzondering gemaakt door Dick de Graaf, de zoon van Wim de Graaf, de grote inspirator achter al deze jeugdtoneelstukken.
Dick de Graaf is heel actief in de Middelburgse cabaretgroep ’t Overschotje. Veel leden van dat gezelschap zien wij terug als acteurs in de legendarische PZC-voorstellingen.

 

 

 

Collectie Klazina de Graaf

Foto: een scene uit ‘Hang Wang en de Gele Spin uit 1954.

Van links naar rechts Toos Sinke, Wim de Graaf en Jo Villee. Het is het verhaal van Gerrit, Karel, Leuntje en mevrouw Kuitenbrink.

Bij ieder toegangskaartje wordt er een dubbeltje neergelegd voor een goed doel. Dat jaar is dat de Vereniging  ‘Kinderzorg Middelburg’.  Zij ontvangt F1250,-

 

 

 

 

 

Collectie Klazina de Graaf

collectie Klazina de Graaf

I

1955: Jacquelientje en Brammetje met in de hoofdrollen Rudi van den IJssel, links op de foto en Hanny de Graaf, dochter van vader Wim,  de regisseur van het spel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Collectie Klazina de Graaf

Collectie Klazina de Graaf

 

Dit jaar dus een affiche, getekend door Dick de Graaf, zoon van.
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de toneelstukken nogal realistisch werden gebracht. Met hoegenaamd geen ‘kijk-toneel’ ervaring moet het niet alleen voor mij een shock zijn geweest, maar voor vele jeugdigen met mij, als in het begin van dit stuk een adelaar neerdaalt en uit een kinderwagen een baby rooft.

´Zelf had ik thuis in die tijd pas een nieuw zusje. Na het zien van de ´Rover van
Makkedam´was het gedaan met het onbekommerd wandelen achter die kinderwagen. Steeds was ik beducht op adelaars die het op onze baby hadden voorzien.Eigenlijk zou de PZC  een traumateam moeten samenstellen om de Zeeuwse kinderen van weleer alsnog bij te staan in het verwerken van de toch wel erg realistische gebeurtenissen op de toneelplanken`.

 

 

 

collectie Klazina de Graaf

collectie Klazina de Graaf

 

In 1957 wordt voor de laatste keer een stuk opgevoerd dat een creatie is van Wim de Graaf.

Op de foto zien we hem met zijn dochter Klazina, die dan ook een rol heeft in ´De Bende van Jan Ketoen´.

 

 

 

 

 

 

 

 

collectie Klazina de Graaf

Dat Wim de Graaf een veelzijdig talent is blijkt ook uit de foto hiernaast. Hij schreef niet alleen de toneelstukken, hij regisseerde ze ook, speelde er zelf rollen in en bouwde de decors.

Voor de PZC-voorstellingen huurde hij een ruimte in de Wijngaardstraat en daar bouwde hij de decors. op de foto, zien we hem rechts.

Discussie

10 Reacties aan “Cultuur op de Gordel 2”

  1. Wim den Hollander:
    Ik heb van 63 tot aan mijn diensttijd op verschillende afdelingen van de PZEM gewerkt.
    En ik weet nog goed dat het altijd heel plezierig werd als Wim den Hollander om de een of andere reden binnen kwam.
    Lachen dus.

    Geplaatst door Wim van Iren | 16 december 2012, 19:44
  2. Jammer dat er geen rolverdeling bekend is bij de diverse optredens.
    Ik kan me als acteurs nog herinneren:Wim de Graaf, Wim den Hollander, Jan v.d.IJssel en zoon Rudi, Jan Breel, ?Villee,Rinus Pluimers.
    En nooit te vergeten: dat lange wachten in het tochtige Schuttershofstraatje,voordat de deur openging.

    Geplaatst door Bob van der Weel | 21 december 2012, 17:50
  3. In de jaren 50 werden in het Schuttershof, ook het Sinterklaas feest georganiseerd .Op de site Middelburg dronk is daar een mooie foto van te zien,mooi om te zien hoe druk en hoe groot de zaal was

    Geplaatst door Bart koster | 21 december 2012, 19:35
    • Ja Bart, ik weet nog dat ik als kind in het Schuttershof was om er naar een of andere voorstelling te kijken.
      Waar ik naar gekeken heb weet ik niet meer, want ik had toen al een brilletje nodig om veraf te kunnen zien (brillejood he), maar ik kan me nog goed de stem van Wim de Graaf herrineren.
      Luid en duidelijk.
      Heeft wel indruk op me gemaakt.

      Geplaatst door Wim van Iren | 27 december 2012, 13:06
  4. voor de goede orde!
    Op de foto van de decorbouwers staat als middelste persoon vermeld Jo Villee. Dit moet zijn Jan Breel

    Geplaatst door bob van der weel | 1 januari 2013, 22:50
  5. Toos kan ik me nog goed herinneren:
    Ze was een dochter van mijn tante Bertha (de la Vienne) en ome Jo Sinke. Hadden een kruidenierszaak in de Gravenstraat. Heeft me veel in de kinderwagen rond gereden. (oorlogsjaren)
    Toos was een toptalent,is lange
    tijd gestopt.doch later kwam ik haar weer tegen bij de Middelburgse Operettevereniging in een opvoering van Frau Luna. Ze zong niet onderdienstelijk.
    Jan van de IJssel trad ook op als Zwarte Piet, voordat de deur openging was zijn kakelstem al te horen, heel apart. PZC voorstellingen Schuttershof volle bak. Enorm sukses.
    Wim de Graaf werkte op de Vlasmarkt bij Hondius Assurantien gespecialiseerd in het verzekeren van schepen van Arnemuidse vissers.
    Kon onzettend komisch zijn.
    Hardstikke leuk dat hier met foto’s op gereageerd wordt.

    Geplaatst door andre van schaik | 18 augustus 2013, 08:39
  6. Sjaak Outermans, en Ad en Marijke de Priester
    speelden enkele keren mee als accordeontrio bij de laatste
    jaren van de PZC shows van Wim de Graaf,
    ik ken geen foto’s uit die tijd, en weet er weinig meer
    van. als beloning kregen we een vulpen.
    ik heb nog wel de met de hand geschreven bladmuziek
    ,gemaakt door Baby den Toonder..
    tel. 06-23617677

    Geplaatst door Sjaak Outermans | 18 augustus 2013, 10:03
  7. In de jaren 70 heb ik nog een tijdje bij de provincie gewerkt. Mijn werkterrein was op het abdijplein in kloostergangen. Het eerste wat ik moest doen was bordjes met een pijl erop,neerzetten bij de ingangen van de abdij.S morgens liep daar een man papier te prikken het was Wim de Graaf.Deed hij in zijn vrije tijd. Vond dat het mooiste plein van nederland er piekfijn bij moest liggen.Was ook de componist van het lied, Langs de lijn,we zullen er wezen ,we zullen er zijn.Clublied van voetbalver Middelburg,destijds.

    Geplaatst door bart Koster | 31 augustus 2013, 13:22
  8. Beste Mensen, ik heb met interesse de verhalen gelezen hier op de website. Verzamel van alles van de PZEM, en daardoor (her)ken ik ook Wim den Hollander en collega’s van de PZEM periode… prachtig…. Wie kan mij nog helpen aan Wim den Hollander foto’s, affiche’s of andere PZEM gerelateerde zaken ? Heb 3 jaar geleden een expositie iom PZEM gehouden in Serooskerke, Brandspuithuis hier in Serooskerke. Wil daaraan vervolg geven door de enorme belangstelling. Kijk maar eens op Omroep Zeeland, expositie PZEM. Ik hoor graag van jullie. Groet, Erik Wijkhuijs

    Geplaatst door Erik Wijkhuijs | 5 februari 2022, 14:50

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.