Jeugd

Cultuur op de Gordel

collectie www.cultureelerfgoed.nl

In het wederopbouwende Middelburg is er in het begin van de Jaren ’50 vrijwel geen plaats voor culturele activiteiten. De doorsnee Middelburger komt zelden in een theater. De oorlog zit nog goed in de kouwe kleren.  Het is voor iedereen hard werken geblazen, niet zeuren, de eindjes aan elkaar zien te knopen, vroeg naar bed en  vroeg weer op. De meeste  kinderen die op de Gordel opgroeien hebben dan ook nog nooit een theater of een bioscoop van binnen gezien. Onbedoeld heeft de Provinciale Zeeuwse Courant in die tijd baanbrekend werk verricht. Zij krijgt  het voor elkaar om jaarlijks in december 12 tot 15.000 Zeeuwse kinderen  het theater in te krijgen.

 

 

 

 

 

 

Collectie Klazina de Graaf

 

 

Spil daarbij is de veelzijdige Middelburgse cabaretier Wim de Graaf. Een aantal komende berichten op deze site wil ik wijden aan de jeugdtoneelstukken die door  een slimme samenwerking tussen de PZC en de Zeeuwse middenstand  op de planken worden gebracht. Rechts Wim de Graaf, de drijvende motor, inspirator en duizendpoot met betrekking tot  de toneelstukken voor de jeugd, aangebodendoor de PZC.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krantenbank Zeeuwse Bibliotheek    Nadat in 1949 met veel succes Kappie en de Maat op de planken is gezet, wordt de Zeeuwse jeugd in 1950 getrakteerd op Jimmy Brown. Net zoals Kappie is dit toneelstuk gebaseerd op een stripverhaal in de PZC, geschreven en geregisseerd door Wim de Graaf.

 

 

 

 

 

 
Weken voor de voorstelling zorgt de PZC ervoor dat het gonst in de provincie. Moeders worden opgeroepen hun boodschappen te doen bij winkeliers die deelnemen aan de Sint-Nicolaas-actie van de PZC. Meestal vanaf eind november, verstrekken de deelnemende winkeliers bij aankoop van één gulden een bon. Voor tien van die bonnen, met bijbetaling van een dubbeltje, is er dan op nader te bepalen plaats en datum een toegangskaartje af te halen voor het toneelstuk. Dat bijbetaalde dubbeltje gaat naar een goed doel, ieder jaar een ander. De Middelburgers kunnen hun gespaarde bonnen inruilen in het gebouw Mercurius in de Koepoortstraat.

En dan tegen de kerstvakantie, of soms in de kerstvakantie, is er de toneelvoorstelling. In Middelburg altijd in het Schuttershoftheater dat dan plaats biedt aan ruim 600 kinderen.
In de pauze is het zingen geblazen met achter de piano Baby den Toonder en……….Sint-Nicolaas wordt ook nog even van stal gehaald.

 

collectie Klazina de GraafIn 1951 worden de kinderen getrakteerd op Basje Ragebol en Jonas Pijpesteel.

1952: Snugger en Linky

1953: Pinky

In een volgend bericht alle aandacht voor:

Hang Wang en de Gele Spin (1954)

Jacquelientje (1955)

De Rover van Makkadam (1956)

De Bende  van Jan Ketoen (1957)

Discussie

8 Reacties aan “Cultuur op de Gordel”

 1. Heel modern werd het in de zaal toegelaten publiek opgewarmd door een animator die het jonge publiek een welkomslied instudeerde, te zingen zodra de gordijnen opengingen. Bij Kappie was dat: Hoezee, hoezee we varen mee, met onze Kappie en de Maat ver over zee-zee-zee! Er op uit met de Kraak, met die goeie ouwe schuit! Bij Pinky was dat: We wachten op Pinky, we wachten op Pinky, We wachten op Pinky, u hebt het ons beloofd. We stonden een hallef uur in de kou, het puntje van mijn neus is blauw, We wachten op Pinky, u hebt het ons beloofd!

  Geplaatst door Fré Metselaar | 17 december 2012, 20:29
 2. Ha die Fré
  Ongetwijfeld was die animator niemand minder dan Baby den Toonder. Wat leuk dat je die teksten nog kan reproduceren.

  Geplaatst door Jan-Willem Antheunisse | 17 december 2012, 21:49
 3. Ik herinner mij de tijd van Kappie en de Maat ook nog heel goed!
  In dat jaar had Rinus Kievit van de garage in de St.Jansstraat een mooie jeep. Onder de voorruit stonden de karikaturen van Kappie en de Maat afgebeeld.Waarschijnlijk geschilderd door Wim den Hollander die toen bij de Fam Kievit inwoonde.

  Geplaatst door Bob van der Weel | 17 december 2012, 22:08
 4. Nou Bob, speciaal voor jou nog een afbeelding van Kappie er bij geplaatst!

  Geplaatst door Jan-Willem Antheunisse | 17 december 2012, 22:39
 5. En die tekening van Pinky + hond is ook weer van mijn vader Wim den Hollander! Inderdaad woonde hij bij de familie Kieviet, hij werkte daar volgens mij ook. Hij had al zo vaak in auto’s gereden dat hij op een gegeven moment gewoon zijn rijbewijs kreeg zonder examen te hoeven doen…

  Geplaatst door Frank den Hollander | 25 december 2012, 23:39
 6. Vergeet ook Andre Caljouw niet,
  de onvergetelijk act met Wim als juffrouw Louwerse. Telkens wanneer
  Andre zei : Juffrouw Louwerse, stak wim zijn vinger op en zei “En de Priester”.
  Ras artiesten.

  Geplaatst door Hans Polderman | 17 maart 2013, 14:30
 7. heel mooi over de family van wittene maar je heeft me zus betje eruit gelaten en ik was in 1943 geboren niet 1994 voor de rest heeeeeeeeeeeeeeeeeeel mooi hartelijk dank
  saar

  Geplaatst door saar van wittene-bowen | 19 maart 2013, 12:48
 8. Wat leuk om mijn opa hier tegen te komen,en te lezen dat er best veel mensen in die tijd naar zijn voorstellingen kwamen kijken.Ook mijn vader (Dick de Graaf) heeft hier later vaak aan mee gedaan.

  Geplaatst door Annemarie Kiewiet-de Graaf | 2 oktober 2013, 12:48

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.