Ondernemingen

Spraakmakend op de Blauwedijk 1

In een voorgaand bericht heb ik de bewoners en ondernemingen opgesomd die tussen 1950 en 1960 op de vermelde adressen worden genoemd.
image0-2

Op deze Blauwedijk komen we een aantal personen tegen die om uiteenlopende redenen door iedereen in Middelburg wel gekend werden.
Jan de Priester 
Op nummer 5 woont J. de Priester. Hij is hier rechts te zien in 1960. Dan viert hij zijn 50- jarig jubileum als ondernemer in groenten en fruit. Hij krijgt hier, zeer overeenkomstig de gewoonten in die tijd, een zilveren sigarendoos met daarin zijn naam gegraveerd. Naast hem zijn meelevende echtgenote. Het feest wordt gehouden in het toenmalig veilinggebouw aan de Braakmanstraat in de Stromenwijk.
Voor de oplettende kijker: onder de uitgestoken feliciterende hand van de schenker staat op tafel het gebruikelijke glas met sigaren voor de receptiegasten. Verderop moet er nog een dergelijk glas staan, maar dan  met sigaretten,  met en zonder mondstuk!

 

 

 

image0-7Deze Jan de Priester was niet zo maar een handelaar in groenten en fruit.
Zo was hij in 1910 wel begonnen maar gaandeweg is hij steeds ondernemender geworden. Tegenover zijn huis, aan de overkant van het Kanaal, langs het spoor aan de Kanaalweg, heeft hij zijn eigen importbedrijf. Vanuit verschillende delen van de wereld importeert hij fruit. Op de foto zijn ‘bananence’l. Hierin worden de aangevoerde trossen met groene bananen en gerijpt en bewaard totdat ze een bestemming hebben gevonden naar de groeten- en fruitwinkeliers.
Marien Hoogerheide is in dienst van De priester en is hier in de weer met een flinke tros.

 

 

 

 

 

image0-5Jan de Priester, JedePe, voert ook sinaasappelen in. Op het Middelburgse spoorwegemplacement verschijnen regelmatig Spaanse wagons volgeladen met sinaasappelen bestemd voor de Zeeuwse fruitliefhebber.

In zijn onderneming aan de Kanaalweg worden de sinaasappelen verpakt in in een speciale papieren wikkel.
Voor heel wat bezoekers van deze site zal dit herinneringen oproepen aan de spaarwoede uit die tijd. Zelfs deze wikkels waren populair onder de verzamelaars.

De afbeeldingen bij het onderwerp van Jan de Priester zijn afkomstig van zijn dochter mevrouw Koole- De Priester.

 

verwoertMr. M.A. Terwoert
Op nummer 7 woont M.A. Terwoert, advocaat en procureur.
Hij zou pas jaren later in opspraak geraken. Als hij zich als gepensioneerd advocaat heeft teruggetrokken in een bungalow in Klein- Valkenisse wordt hij in maart 1979 vermoord.
Een misdrijf dat tot op de dag van vandaag niet is opgelost.
Uit de PZC een foto van zijn huis in Klein-Valkenisse.

 

 

 

 

dominee van der lindeDominee van der Linde ( 1915 – 2008)

Op nummer 19 woont de familie Van der Linde.
Vader Henk is predikant in de Hervormde Gemeente in Middelburg en ’trekt                    ’s zondags volle zalen’. Een populaire dominee dus.
Aan het eind van de sterk verzuilde Jaren ’50 doet hij de Middelburgse Hervormden achterover slaan van verbazing en teleurstelling.
Hij geeft te kennen dat hij over gaat naar de Rooms-Katholieke kerk. Een onbegrijpelijke stap voor zijn gemeenteleden, voor alle Middelburgers en ook voor de landelijke pers. In een laatste preek geeft hij te kennen dat hij gegrepen is door het vuur van Paus Johannes XXIII. In 1960 verlaat hij en zijn gezin met  stille trom de Blauwedijk en verhuist naar Nijmegen waar hij aan de Katholieke Universiteit een baan vindt.

Garage HuijbregtsGarage Huijbregts
Schuin tegenover de Stationsbrug is de garage van W.A. Huijbregts
Die verkoopt dan auto’s voor iedere Middelburger. Hiernaast enkele afbeeldingen van zijn aanbod, waarmee hij in de Zeeuwse dagbladen adverteert.

Linksboven zien we een Hillman Husky, een aangename gezinswagen.
Voor de beter gesitueerden is er de Borgward Isabella, rechtsboven.
Dan is er links onder nog een gezinsauto: de Panhard 1950, die veel overeenkomsten vertoont met de Renault 4 die op zijn beurt weer het Franse antwoord is op de populaire Duitse VW-kever.
Voor de ondernemers dealt hij IFA-bestelauto’s.

Discussie

5 Reacties aan “Spraakmakend op de Blauwedijk 1”

 1. Aan de Blauwedijk 21 woonde (boven) mijn opa W.J.Camper met zijn huishoudster Janna Geschiere. Hij wandelde tot op hoge leeftijd iedere dag naar de klokkenwinkel in de Lange Delft, tegenover de Segeerstraat. ‘Tante’ Janna was in Zuid-Bevelandse dracht, zij had een dienstbodenkamertje op zolder, compleet met lampetkan. Het huis werd beneden bewoond door mevr. Boone. Ik kan me nog goed herinneren dat we op zolder bij opa naar het (jaarlijkse?) vuurwerk gingen kijken. Dan liep Middelburg uit, en zag de Blauwedijk zwart van de mensen! Het werd afgestoken aan de overkant van het water aan de Kanaalweg. We konden vanuit onze ‘luxe’ positie daar in het donker toch figuren zien lopen om het vuurwerk aan te steken. En dan die laatste knal, die voelde je in je maag trillen. Dan liep de Blauwedijk weer leeg, en gingen we over tot de orde van de dag.

  Geplaatst door Ineke Camper | 17 januari 2014, 22:12
 2. Wat ik mis zijn de typische figuren in Middelburg,o.a. Mooi weertje,Tik op de schaal,keizer van Rome(Ko van Leeuwen,etc.De buurt van het Bastion Als je hier meer informatie over wilt hoorik graag.

  Geplaatst door pingel | 12 februari 2014, 16:53
 3. Kan iemand mij vertellen waar de naam ” Blauwedijk ‘ vandaan komt ?

  Geplaatst door Jan van Horssen | 4 november 2016, 11:38
 4. Weet iemand of garage Huybregts onder een andere naam verder is gegaan. Zou graag ik contact komen met oud medewerkers / familie i.v.m. Interesse c.q liefhebberij in de merken-portefeuille van de periode 1950-1960.

  Alvast bedankt voor de genome moeite

  Geplaatst door Ruud van der Meij | 9 april 2017, 23:19

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.