Gebeurtenissen

Ongelofelijk lenig op de Gordel

image0-019

 

 

Sara van Wittene woont in het begin van de jaren ’50  op het adres Dam 12.
Ze is geboren in 1934 en  als ze  16 jaar is begint haar naam in Middelburg rond te zingen.
Ze is sinds 1946 lid van de Middelburgse Gymnastiekvereniging Achilles.

Links: Een portretfoto van de 16 jarige  Sara

Ze valt te midden van de andere Achillesleden al snel op door haar lenigheid en onder leiding van Jan Bal bekwaamt ze zich in allerlei gymnastische kunsten. Regelmatig  geeft Achilles demonstraties en uitvoeringen  waarbij Sara van Wittene  uitblinkt door haar verbazingwekkende kunsten, souplesse en lenigheid.
image0-001Rechts: een demonstratie van haar lenigheid op één van de uitvoeringen van Achilles

 

 

 

image0-016image0-017
Ze komt in aanraking met mensen die regelmatig revueavonden in het Schuttershof verzorgen en al snel staat ze daar op de planken samen met Ko Kemeling. Bij veel Middelburgers bekend als Ali Ben Lux. Het is een succesvol koppel dat ook buiten Middelburg het publiek aan zich weet te binden. Haar naam heeft ze inmiddels veranderd in Sonja en in de Zeeuwse artiestenwereld  heet ze Miss Blindina. Her en der worden er van het duo   ansichtkaarten verspreid waarmee reclame wordt gemaakt  voor hun optreden.

 

 

 

In die ambiance droomt Sara meer en meer over zichzelf als circusartieste In juni1952 doet het Circus Mikkenie – Strassburger op haar landelijk tournee Middeburg aan. Het Molenwater is dan nog een uitgebreid park. Miniatuur Walcheren bestaat nog niet, dat zal hier pas in 1954 worden aangelegd. Het is op deze plek waar dan het circus haar tent op slaat. Nou ja, tent…. De PZC verslaggever:

Frans Mikkinie brengt zijn programma in een tent, die op zichzelf het bewonderen al waard is. Het staketsel is geheel van aluminium en biedt aan vijfduizend personen plaats, die niet alleen uitstekend kunnen zien, doch bovendien het comfort van een theater tot hun beschikking hebben.

image0-007Buiten om de voorstellingen mag het publiek de stallen bezoeken en dat doen ook onze Sonja met haar moeder. Ze ontmoet daarbij de Hongaarse circusfamilie  Dubsky die in het circus optreedt  onder de naam The Hungarians. Zij hebben zich bekwaamd in grondacrobatiek en  vormen daarmee een programmaonderdeel. Sonja vraagt tijdens haar bezoek de aandacht voor haar kunnen en  daar op het Molenwater laat ze zien wat ze in huis heeft. The Hungarians zijn onder de indruk.

Op de foto, tweede van rechts Sonja van Wittene als lid van The Hungarians.

Het blijkt dat een van de vrouwelijke leden van de Hungarians trouwplannen heeft en dat de groep op zoek is naar een vervangster.

Er moest snel beslist worden want ,: de (circus)karavaan trekt verder. Van Middelburg gaat het naar Alkmaar en binnen een paar dagen voegt Sonja zich daar bij de familie Dubsky. Ze verwisselt haar huis aan de Dam voor een woonwagen van het circus.

image0-006image0

De PZC zal later verschillende artikelen aan haar wijden.

Met The Hungarians , man, vrouw, twee, een dochter en een Duits meisje trekt Sonja daarna verder. Niet alleen door Nederland, maar  naar de Hamburgse Reeperbahn, naar Hannover, Engeland, Schotland,Ierland en weer Duitsland. Niet alleen voetacrobatiek, ook de trapeze komt er aan te pas.

Sonja: hangend aan een trapeze, je vasthouden met je nek, of met je tanden, met je knieën,hielen, hakken of tenen.Twee man hangen aan je, je zwaait heen en weer, je vliegt van de ene naar de andere kant, op en neer, op, neer. Avond aan avond  25 meter, soms 35 meter hoog boven de applaudisserende menigte, in het licht van felle schijnwerpers.

 

 

 

image0-004Haar circuscarrière kent een stormachtige ontwikkeling. In haar vierjarig bestaan als artieste treedt ze op in verschillende circussen van naam: The Ringling Brothers, Krone en zelfs het Amerikaanse Barnum and Bailey.
In de winter werkte ik op toneel . Ik heb ook in New York opgetreden, in een zaal, die Apollo heet.

Daar in dat Apollotheater in Harlem  treedt ze op in een All Star Variety Revue, samen met o.a. La Vern Baker, in die tijd een zangeres van wereldfaam.
In 1956 ontmoet ze in een hotel in Florida de man van haar dromen  en kiest ze voor een volgende carriere: echtgenote en uiteindelijk moeder van  vier kinderen.

 

Soms werd er ook in de openlucht opgetreden. Rechts boven Sonja met tussen haar tanden een touw waar een man aan hangt.

 

 

image0

 

Tussendoor kwam ze wel eens naar haar ouderlijke woning op de Dam. Haar broer Andries heeft haar verrast: een taart met een Amerikaanse vlag er boven op.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sara van WitteneHaar nicht Rebecca van Wittene stuurt als reactie en aanvulling op dit bericht nog een fraaie foto van haar tante. De maker is : Adri van Pagee van de Fa. Kees Helder en Co in Middelburg.

Discussie

Een reactie aan “Ongelofelijk lenig op de Gordel”

  1. Ik mis nog de Herengracht en de Penninghoeksingel in jullie bestand. Daar moet toch ook wel beeldmateriaal van zijn: de Herengrachtschool, met daar tegenover het Smytegeltbruggetje (gesloopt rond 1959).

    Geplaatst door Ronald Drost | 2 augustus 2013, 17:52

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.